
آمریکا و طالبان؛ «دشمنی آشکار و دوستی پنهانی؟»
پس از تسلط طالبان بر افغانستان در پی توافقنامه دوحه و خروج نیروهای خارجی از این کشور، آمریکا و طالبان ظاهرا روابط تنش آلود داشتهاند؛ اما آزادی یک قاچاقچی مشهور مواد مخدر و تبادله او با یک شهروند آمریکایی، سئوالهای زیادی را در مورد روابط آشکار و پنهانی آمریکا و طالبان ایجاد کرده است.
به گزارش خبرگزاری شفقنا افغانستان، حاجی بشر نورزی، قاچاقچی مشهور مواد مخدر که به جرم انتقال مقادیر زیادی هیروئین در آمریکا به حبس ابد محکوم شده بود، دیروز در پی تبادله با مارک فریریکس، کهنه سرباز نیروی دریایی آمریکا، آزاد شد و در فرودگاه کابل به طالبان تحویل داده شد.
امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجه طالبان آزادی بشر نورزی را «یک دستاورد بزرگ» خواند و جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا گفت که برای این معامله، «نیاز به تصمیمهای دشوار» بود.
سیانان به نقل از منبعی در دولت آمریکا گزارش داد که«بازگرداندن مارک فریریکس به خانه، اولویت اصلی رئیس جمهور بایدن و تیم امنیت ملی او بود.»
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، با استقبال از آزادی مارک فریریکس، گفته است که برای آزادی سایر آمریکاییهایی که «خودسرانه و ناعادلانه» در خارج از کشورشان بازداشت شدهاند، تلاش میکند.
آقای نورزی هم در صحبت با تلویزیون ملی افغانستان که در کنترل طالبان قرار دارد، گفته است: «بعد از ۱۷ سال و ۵ ماه آزاد شدهام. امیدوارم که آزادی من باعث بهبود روابط افغانستان با آمریکا شود.»
با توجه به این صحبتها، این سئوال ایجاد میشود که آیا طالبان و آمریکا، دشمنان یکدیگر هستند یا دوستان دیرینه با روابط گسترده پنهانی و مافیایی؟
دشمنی آشکار
طالبان در بیست سال گذشته، آمریکا را دشمن درجه یک این گروه معرفی کرده است و جنگ، خون ریزی و حملات انتحاری در افغانستان را «جهاد علیه تجاوز و اشغال» آمریکا دانسته است.
این گروه بعد از تسلط بر افغانستان نیز از جنگ بیست ساله در افغانستان به عنوان «جهاد علیه آمریکا» یاد کرده است و روز خروج آمریکا از افغانستان را تعطیلی رسمی اعلام کرده و جشن گرفتند.
طالبان دولت پیشین افغانستان را دست نشانده آمریکا میدانستند و میگویند که با تسلط این گروه بر افغانستان، اشغال پایان یافته است و اکنون افغانستان استقلال واقعی خود را به دست آورده است.
اما آیا واقعا با خروج نیروهای آمریکایی و ناتو از افغانستان و سقوط حکومت پیشین این کشور، استقلال واقعی افغانستان بدست آمد یا چرخه دیگری از نابسامانی و جنگ استخباراتی و نیابتی کشورها در افغانستان آغاز شده است؟
با وجود اینکه مقامات طالبان به صورت آشکارا آمریکا را دشمن خود خطاب میکنند، اما شک و تردیدهای زیادی در این مورد وجود دارد.
آزادی حاجی بشر نورزی، قاچاقچی بدنام مواد مخدر و حامی مالی جنگ طالبان در افغانستان، این شک و تردیدها را افزایش داده است.