نگرانی مردم هرات از پخش فورم های امنیتی از سوی طالبان
شعیب تنها شکران8 ساعت قبل8 ساعت قبل
اخیرا طالبان با پخش فورم های “ثبت ملکیت و جایدادها”، معلومات شخصی شهروندان را جمع آوری می کنند. شماری این اقدام طالبان را تلاش برای شناسایی کارمندان اداره های امنیتی حکومت پیشین و همکاران افغان نیروهای خارجی می دانند.
در یکی از این فورمه های ثبت ملکیت ساکنین، که به دسترس دویچه وله قرار گرفته، در پهلوی نام و مشخصات افراد ساکن در یک خانه، خواسته شده که وظیفه، شماره موبایل و دیگر اطلاعات حساس نیز درج شوند. در این برگه از ساکنین خانه خواسته شده تا مشخصات مالک خانه، شغل و محل اقامتش نیز درج شود.
تهدید شده که در صورتی که کسی این فورم را تکمیل نکرده و تحویل ندهد، با وی برخورد قانونی خواهد شد.
این موضوع شهروندان و اعضای جامعه مدنی هرات را نگران ساخته است. حبیب الله، باشنده هرات به دویچه وله گفت: «طالبان معلومات شخصی مردم را برای چه کاری می خواهند؟ این یک زنگ خطر برای من و دیگر هموطنانم که در چوکات نیروهای امنیتی حکومت سابق و یا با نیروهای خارجی کار کردند، می باشد.» وی افزود: «در گذشته طالبان از این طریق خیلی از افراد مورد نظرشان را دستگیر نموده و به قتل رساندند.»

محمد یکی دیگر از باشندگان هرات افزود که طالبان با کسب این معلومات محرمانه، جان شهروندان را با خطر مواجه می سازند: «ما شاهدیم که طالبان با ارسال فورمه های ثبت ملکیت به درب منازل مسکونی مردم در نواحی مختلف شهر، معلوماتی حساسی در مورد ساکنین و صاحب خانه ها خواسته اند که بسیار ما را نگران ساخته است. ما می خواهیم طالبان از این عمل شان دست بردارند و بیشتر از این برای مردم خطر ایجاد نکنند.»
باشندگان یک روستای سرحدی افغانستان: نظامیان پاکستانی خانههای ما را تلاشی کرده اند
وزارت داخله طالبان می گوید پخش این فورمه ها به این اداره ربطی ندارد؛ اما نعیم الحق حقانی، سخنگوی طالبان در هرات به دویچه وله گفت که هدف از این اقدام جلوگیری از غصب ملکیت های مردم و سواستفاده افراد زورمند است: «ما این برنامه را به منظور تامین امنیت روانی مردم راه اندازی کردیم تا شهروندان نگران غصب ملکیت شان نباشند؛ چون در گذشته شکایاتی از این دست نزد ما ثبت شده است.» وی اضافه کرد: «ما می خواهیم مردم معلومات و اسناد ملکیت های شان را در ادارات مربوطه به ثبت برسانند تا دیگر جایدادهای شان از سوی سواستفاده گران غصب نشود.».»
بلال کریمی، معاون سخنگوی اداره طالبان در کابل از پخش چنین فورمه هایی اظهار بی خبری کرد؛ اما تاکید نمود که “جمع آوری معلومات از ملکیت های شخصی مردم به منظور شفافیت و جلوگیری از غصب خانه ها مردم، حتی توسط مسئولین امارت اسلامی” می باشد.

فعالین جامعه مدنی در افغانستان به این باور هستند که طالبان با این عمل شان در صدد تفتیش اجتماعی هستند. سید اشرف سادات به دویچه وله گفت: «در ۲۰ سال گذشته دروازه افغانستان به روی جهان باز بود و تعداد زیادی از مردم افغانستان با سازمان های ملی و بین المللی کار کردند. فعالیت برخی از این سازمان ها با طرز تفکر طالبان در تضاد بود. من فکر می کنم جمع آوری معلومات به منظور تفتیش اجتماعی است و پیامدهای بدی در قبال خواهد داشت.»
اخیرا رسانه ها به نقل از روزنامه وال استریت ژورنال گزارش داده اند که طالبان به تازگی کارزاری را برای ردیابی نیروهای سابق افغان در واحدهای نظامی و اطلاعاتی تحت حمایت ایالات متحده آغاز کرده اند. دیدبان حقوق بشر نیز پس از به قدرت رسیدن مجدد طالبانگزارشی در زمینه “بازداشت، ناپدید ساختن و قتل” کارمندان حکومت پیشین نشر کرد. در این گزارش آمده است: «طالبان از طریق عملیات ھای استخباراتی و دسترسی شان به اسناد استخدامی که از دولت قبلی به جا مانده بود، اھداف جدید خود را برای شناسایی، دستگیری و اعدام استفاده می کنند.»
بعد از تسلط مجدد طالبان بر أفغانستان، رهبر این گروه عفو عمومی اعلام کرد و دستور داد که همه کارمندان دولتی و نیروهای امنیتی حکومت سابق در امان خواهند بود؛ اما بعد از گذشت چند ماه شمار زیادی از آنان بازداشت، شکنجه و به قتل رسیدند. این موضوع نگرانی جدی نمایندگی سازمان ملل متحد یا “یوناما” در افغانستان را به دنبال داشت.
شعیب تنها شکران