تغییر نام شورای جهانی دولت های تورک به سازمان دولت های تورک‌

0
391

تغییر نام شورای ترک به سازمان کشورهای ترک‌زبان

بیانات وزیر امور خارجه ترکیه در اجلاس وزرای امور خارجه کشورهای شورای ترک

تغییر نام شورای ترک به سازمان کشورهای ترک‌زبان

مولود چاووش‌اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه در نشست شورای وزرای خارجه شورای ترک که در استانبول برگزار شد، اظهار داشت: فردا در هشتمین اجلاس سران شورای همکاری کشورهای ترک‌‌زبان تصمیمات تاریخی اتخاذ خواهد شد.

وی تاکید کرد: با حضور ترکمنستان به عنوان کشور ناظر این تابلو تکمیل خواهد شد و نام مجلس خانوادگی خود را به “سازمان کشورهای ترک” تغییر خواهیم داد؛ زمان این مسئله فرا رسیده است.

چاووش‌اوغلو با بیان اینکه سازمان مشترک جهان ترک به یک برند جهانی تبدیل شده است، گفت: این موفقیت همه ما است. اکنون در آستانه یک تحول مهم برای انطباق با جهان در حال تغییر هستیم. ما شاخه‌های مختلف یک درخت بزرگ هستیم که از یک ریشه تغذیه می‌کنیم. ما با تحکیم وحدت خود بدون فراموش کردن ریشه و اصل خود، قدرت بین‌المللی خود را افزایش خواهیم داد.

وی تاکید کرد: آسیا سرزمین اجدادی ما است و به مرکز ثقل سیاست جهانی تبدیل شده که این اهمیت و مسئولیت شورای ترک را افزایش داده است.

چاووش‌اوغلو با بیان اینکه در اجلاس فردا تصمیمات تاریخی اتخاذ خواهد شد ، ادامه داد: در گام نخست با حضور ترکمنستان به عنوان کشور ناظر این تابلو تکمیل خواهد شد به بردار عزیزم رشید مرداف خوش آمد، می‌گویم.  در گام دوم نام شورای خانوادگی خود را به “سازمان کشورهای ترک” تغییر می‌دهیم و سوم اینکه آیین نامه اصلاح شده شورای ریش‌سفیدها را می‌پذیریم.

وی اذعان داشت: چهارم اینکه وضعیت ناظر و مشارکت به وضوح مشخص خواهد شد. ما با حفظ هویت اصلی خود می توانیم قدرت جذب سازمان خود را افزایش دهیم و پنجم اینکه فردا چشم انداز جهان ترک در 2040 را نیز تایید خواهیم کرد.

چاووش‌اوغلو با تاکید بر اینکه چشم‌انداز جهان ترک در 2040 چشم انداز آینده این سازمان را آشکار می‌کند، گفت: همانطور که ریشه‌های ما مشترک است، چشم انداز ما نیز برای آینده نیز باید مشترک باشد.

وزیر خارجه ترکیه تصریح کرد: ما در دوره ریاست دوره‌ای خود در این شورا سند اجرایی وضع خواهیم کرد. پیشنهاد می‌کنم این سند که یک نقشه راه 5 ساله است در سه ماهه اول سال 2022 به تصویب شورای برسد.

منبع: تی آر تی

«سازمان دولت‌های ترک»؛ برنامه‌های آنکارا برای کشورهای ترک زبان و چالش‌های آن

«سازمان دولت‌های ترک»؛ برنامه‌های آنکارا برای کشورهای ترک زبان و چالش‌های آن

حضور ترکمنستان در دور جدید نشست اعضای شورای ترک، برگ برنده جدیدی برای ترکیه است.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، دیروز(پنجشنبه) نشست وزاری امور خارجه کشورهای عضو «شورای ترک» در استانبول پایان یافت. وزاری امور خارجه ترکیه، جمهوری آذربایجان، مجارستان، ازبکستان، ترکمنستان، قرقیزستان و قزاقستان، گفتگوهای اولیه را به فرجام رساندند تا امروز، سران این کشورها نیز زیر یک سقف گرد هم آیند.

مولود چاووش اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه اوغلو اعلام کرده که امروز یک سند تاریخی توسط سران به امضا می رسد و نام شورای ترک، از این به بعد به «سازمان دولت های ترک» تغییر خواهد کرد.

کشور ترکیه ,

نشست وزرا در کاخ قدیمی دلما باغچه برگزار شد اما امروز، نشست سران کشورهای ترک، در جزیره دموکراسی استانبول با حضور روسای جمهور در حال برگزاری است.

رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه و بغداد آمریف دبیرکل شورای ترک، امروز در استانبول، پذیرای این افراد هستند:

الهام علی اف رئیس جمهور آذربایجان.

قاسم جومرت توکایف رئیس جمهور قزاقستان.

سدیر جپاروف رئیس جمهور قرقیزستان.

شوکت میرضیایف رئیس جمهور ازبکستان.

قربانقلی بردی محمداف رئیس جمهور ترکمنستان (کشور عضو ناظر).

ویکتور اوربان نخست وزیر مجارستان (کشور عضو ناظر).

کشور ترکیه ,

اردوغان در ایستگاه نخست ضیافت امروز، مهمانان خود را به محله تاریخی و مجلل سلطان احمد استانبول برد و در آنجا، ساختمانی را افتتاح کرد که بناست از این به بعد به عنوان دبیرخانه ثابت سازمان دولت های ترک، در اختیار بغداد آمریف و همکاران او باشد.

ترکمنستان هم رضایت داد

ترکمنستان، گازفروش ثروتمند منطقه، بر اساس حفظ سیاست بیطرفی، تمایلی به حضور در نشست های پیشین شورای ترک نداشت و با وجود همه اصرارها و پافشاری های مداوم اردوغان، مقاومت می کرد. اما حالا ظاهراً رضایت نسبی دست داده و یکی از تفاوت های مهم نشست امروز سران کشورهای ترک زبان، تغییر نسبی مواضع ترکمنستان است.

مولود چاووش اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه دیروز نوشت:«در نشست وزاری امور خارجه کشورهای عضو شورای ترک، برای نخستین بار شاهد حضور ترکمنستان به عنوان عضو ناظر هستیم. با حضور برادرم رشید مردوف، وزیر امور خارجه ترکمنستان، عکس خانوادگی کشورهای شورای ترک، کامل شد.»

رشید مردوف، دیروز اعلام کرد که ترکمنستان همچنان به سیاست مهم خود یعنی «اصل بیطرفی» پایبند است اما در عین حال، از حضور در شورای ترک به عنوان عضو ناظر، خشنود است.

کشور ترکیه ,

امروز هم قربانقلی بردی محمداف رئیس جمهور ترکمنستان به استانبول رفت و عکس های او و اردوغان، نشان دهنده این است که حضور بردی محمداف، موجب خوشحالی رئیس جمهور ترکیه شده است. در نتیجه باید گفت، حضور ترکمنستان در دور جدید نشست اعضای شورای ترک، برگ برنده جدیدی برای ترکیه است.

افق 2040

بر اساس اخباری که توسط اداره اطلاع رسانی نهاد ریاست جمهوری ترکیه منتشر شده، ترسیم افق 2040 همکاری های سیاسی – اقتصادی سازمان دولت های ترک، مهم ترین هدف نشست دیروز و امروز این کشورها بوده است.

«فناوری‌های سبز و شهرهای هوشمند در عصر دیجیتال»، عنوان یکی دیگر از اهداف و موضوعات مهمی است که هم در نشست وزرای امور خارجه و هم در نشست سران دولت های ترک، مورد بررسی قرار گرفته است.

کشور ترکیه ,

در این نشست، تصمیمات مربوط به حضور ترکمنستان در سازمان به عنوان عضو ناظر نهایی شده و مباحثی در مورد این موضوعات، صورت گرفته است: تعیین روابط با کشورها و نهادهای ثالث و ضوابط عضویت ناظر، تکمیل تاسیس صندوق سرمایه گذاری ترکیه و تصویب «چشم انداز 2040 جهان ترک» که شامل اهداف و برنامه میان مدت و بلندمدت سازمان.

همچنین در این نشست، ریاست دوره ای سازمان از آذربایجان به ترکیه واگذار می شود و سران کشورها بیانیه استانبول را که سند نهایی هشتمین اجلاس شورای ترکان است و مجموعه ای از قطعنامه ها را امضا خواهند کرد.

نقش آقابیگ بر عهده کیست؟

در زبان ترکی استانبولی، واژه «آقابیگ» به معنی خان داداش و برادر بزرگ، عملاً به شکلی تلفط می شود که کاملاً شبیه تلفظ کلمه «آبی» در زبان پارسی است.

نگاهی به روابط ترکیه و جمهوری آذربایجان، موید این نکته است که دولتمردان باکو، حساسیت چندانی به نوع رابطه برادر بزرگتر و برادر کوچکتر ندارند. اما دیگر کشورهای عضو شورا چنین نیستند.

اول این که قزاقستان، به خاطر نقش مهم نورسلطان نظربایف به عنوان پدر معنوی و کیش شخصیتی ویژه، هیچگاه راضی نیست که ترکیه در این سازمان، نقشی معادل پیشگام و برادر بزرگ داشته باشد.

دوم این که ترکمنستان نیز با نوع نگرش و مشی سیاسی بردی اف، هیچگاه زیر چنین باری نمی رود و ازبکستان و قرقیزستان نیز کشورهایی نیستند که نقشی معادل دنباله رو و برادر کوچک بپذیرند. در نتیجه اردوغان ناچار است در این سازمان، از تلاش برای برادر بزرگ شدن، پرهیز کند.

سینمای ترک

آن گونه که پیداست، سازمان دولت های ترک، ایده های بلندپروازانه ای برای بسط و توسعه حوزه های همکاری گوناگون همکاری سیاسی، اقتصادی و فرهنگی دارد.

احمد مصباح دمیرجان معاون وزیر فرهنگ و گردشگری ترکیه اعلام کرده که همزمان با برگزاری نشست وزرای امور خارجه شورای ترک، در تالاری دیگر، کارشناسان هنری و کارگردانان کشورها نیز گرد هم آمده اند تا روشن کنند که اعضای شورای ترک، به چه شکلی می توانند برای توسعه همکاری های سینمایی قدم بردارند.

پر واضح است که در این وادی، امتیازات بیشتر، در اختیار ترکیه خواهد بود چرا که در هر دو حوزه سینما و تلویزیون، فیلم و سریال در ترکیه، از قدرت و پیشرفت بالایی برخوردار است.

کشور ترکیه ,

در پایان باید گفت، تلاش برای توسعه و برجسته سازی نقش شورای دولت های ترک، یکی از اهداف استراتژیک ترکیه است که پس از تحولات اخیر قره باغ، اهمیت بیشتری برای دولت آنکارا پیدا کرده است.

شواهد نشان می دهد که دولت ترکیه به دنبال استفاده سیاسی و تبلیغاتی گسترده از سازمان دولت های ترک است و می خواهد با استفاده از این کارت، در آسیای میانه و قفقاز، امتیازات بیشتری به دست بیاورد و در برخی مسائل منطقه ای و بین المللی نیز، از حمایت سیاسی سران این کشورها برخوردار شود.

اما در این مسیر، دولت اردوغان در یک جاده صاف، هموار و بدون مانع، قدم بر نمی دارد و چالش هایی نیز در میان است.

یکی از مهمترین چالش ها، این است که کشورهای ترک زبان عضو سازمان مزبور، از ظرفیت های اقتصادی پویا و توانمندی برای توسعه تجارت خارجی برخوردار نیستند و در عین حال، زیرساخت های ترابری و حمل و نقل، در وضعیت مطلوبی نیست.

علاوه بر این، از منظر منافع مرتبط با سیاست خارجی، همه این کشورها نمی توانند در تصمیم گیری های خود، با دیگر اعضای سازمان، با خاطری آسوده و بدون هراس از تبعات و پیامدها، به تصمیم مشترک و واحد برسند.

مساله دیگر این است که اتصال سرزمینی ترکیه با نخجوان و جمهوری آذربایجان، ارتباط مستقیمی با اراده روسیه و ارمنستان دارد و ارتباط این دو عضو، با 4 عضو دیگر یعنی ترکمنستان، قرقیزستان، قزاقستان و ازبکستان، منوط به گذر از دریای خزر یا استفاده از مسیر راه آهنی است که از گرجستان می گذرد.

در نتیجه نمی توان در مورد ارتقای سطح و میزان همکاری های آتی سازمان دولت های ترک، یک روند شتابان و ایده آل را تصور کرد.

پاسخ ترک

Please enter your comment!
Please enter your name here