۰
تاریخ مانور نظامی پیمان امنیت جمعی در مرز با افغانستان مشخص شد
چهارشنبه ۲۱ میزان ۱۴۰۰ ساعت ۱۴:۲۵خبرگزاری رویترز گزارش داده که مانور نظامی کشورهای عضو پیمان امنیت جمعی در مرز تاجیکستان با افغانستان برگزار می شود.

خبرگزاری رویترز گزارش داده که مانور نظامی کشورهای عضو پیمان امنیت جمعی در مرز تاجیکستان با افغانستان برگزار می شود.
به گزارش خبرگزاری جمهور؛ این مانور نظامی شامل یک بلوک امنیتی سازمان پیمان امنیت جمعی تحت رهبری نیروهای روسیه در مرز تاجیکستان با افغانستان می شود.
بر بنیاد گزارش ها این مانور از 22 تا 23 اکتوبر برگزار خواهد شد.
در این مانور نظامی نیروهای از کشورهای عضوی سازمان پیمان امنیت جمعی (CSTO) شامل تاجیکستان، قرقیزستان، قزاقستان، ارمنستان و بلاروس شرکت خواهند کرد.
تاجیکستان طولانی ترین مرز با افغانستان دارد. پیش از این امام علی رحمان رییس جمهور این کشور درخواست برگزاری این مانور نظامی را مطرح کرده بود.
تنش در شمال، تعامل در پاریس

چهارشنبه ۲۱ میزان ۱۴۰۰ ساعت ۱۹:۵۱سفر رسمی امامعلی رحمان؛ رئیس جمهوری تاجیکستان به پاریس که به دعوت همتای فرانسوی اش صورت میگیرد بی ارتباط به تحولات اخیر افغانستان به ویژه تنش جاری میان دولت دوشنبه و نیروهای طالبان در نوار شمالی افغانستان نیست.

امانوئل مکرون؛ رییس جمهوری فرانسه با امامعلی رحمان؛ همتای تاجیکستانی خود در پاریس دیدار کرد و قرار است در مورد منطقه و افغانستان گفتگو کنند.
امانوئل مکرون امروز (چهارشنبه، ۲۱ میزان) در حالیکه آقای رحمان در کنارش بود گفت: «تاجیکستان با افغانستان یک مرز مشترک طولانی دارد و ما در رابطه به افغانستان دغدغههای مشترکی داریم.»
آقای مکرون گفت: «با رییس جمهوری تاجیکستان در مورد کمکی که فرانسه میتواند به این کشور برای تثبیت اوضاع در افغانستان کند، صحبت خواهیم کرد.»
در حال حاضر فرانسه و تاجیکستان مخالفت شدید خود را علیه دولت طالبان به وضاحت اعلام کردهاند و با رهبران جبهه مقاومت ضد طالبان تحت رهبری احمد مسعود نیز رابطه نزدیک دارند.
آگاهان معتقد اند که سفر رسمی امامعلی رحمان؛ رئیس جمهوری تاجیکستان به پاریس که به دعوت همتای فرانسوی اش صورت میگیرد بی ارتباط به تحولات اخیر افغانستان به ویژه تنش جاری میان دولت دوشنبه و نیروهای طالبان در نوار شمالی افغانستان نیست.
در گذشته هم فرانسه و هم تاجیکستان از حامیان استراتژیک مقاومت اول از طالبان محسوب می شدند و همانگونه که در بالا نیز اشاره شد در حال حاضر نیز به نظر می رسد که ارتباطات پیچیده و مستحکمی میان جبهه مقاومت ملی به رهبری احمد مسعود با کشورهای یادشده برقرار است و به همین دلیل، سفر امامعلی رحمان به پاریس در زمانی حساس و حیاتی صورت میگیرد و حامل پیام های مهمی برای نیروهای طالبان در افغانستان میباشد.
همانطور که در اظهارات امانوئل مکرون؛ رئیس جمهوری فرانسه نیز تصریح شده، پاریس و دوشنبه دغدغههای مشترکی در خصوص افغانستان دارند و این دغدغه ها موجب همکاریهای راهبردی دو کشور برای اعمال فشار بر طالبان میشود.
از سوی دیگر با توجه به اینکه اکنون بسیاری از کشورهای همسایه، منطقه و جهان – حتی آن دسته از کشورهایی که پیش از این از حامیان سرشناس محور مقاومت ضد طالبان محسوب می شدند نیز- در پی ترمیم روابط راهبردی خود با اداره طالبان در افغانستان هستند، تاجیکستان تنها کشوری است که به مخالفت صریح و جدی خود با حکومت انحصاری و تمامیت خواهانه طالبان در افغانستان مخالفت ورزیده و رسما اعلام کرده است که بدون حضور واقعی و معنی دار سایر اقوام به ویژه تاجیک های افغانستان در ساختار قدرت، حاضر به تعامل با دولت جدید طالبان نیست و آن را به رسمیت نخواهد شناخت.
به نظر میرسد که پس از انتشار گزارش ها و ادعاهایی مبنی بر جنایت های جنگجویان طالبان در جریان اشغال پنجشیر که از جمله شامل قتل عام، سرکوب و کوچ اجباری ساکنان این ولایت استراتژیک می شود، مواضع خصمانه تاجیکستان علیه طالبان تشدید و تقویت شده و دوشنبه کارزار گستردهای را برای به چالش کشیدن حاکمیت طالبان در افغانستان و حمایت از محور مقاومت ملی به رهبری احمد مسعود به راه انداخته است.
گزارش های تایید نشده نیز وجود دارد که شماری از رهبران جبهه مقاومت ملی هم اکنون تحت حمایت دولت تاجیکستان در آن کشور به سر میبرند و این امر نیز راه های تعامل مثبت میان طالبان و تاجیکستان را دشوارگذارتر می کند و همسایه شمالی را به پایگاه اصلی جبهه مقاومت ضد طالبان تبدیل می سازد.
از جانب دیگر، سفر امامعلی رحمان به پاریس در شرایطی انجام میشود که بر بنیاد گزارش ها هم دولت تاجیکستان و هم نیروهای طالبان قوای ویژه نظامی خود را در دو سوی مرز مستقر کرده اند و در تاجیکستان از جمله چندین مانور نظامی مشترک و متحدان راهبردی آن کشور از جمله روسیه و برخی جمهوریهای عضو پیمان امنیت جمعی به هدف ارسال پیامی قدرتمند طالبان در نوار مرزی با افغانستان برگزار شده است.
طالبان هم نیروهای انتحاری خود را به تخار فرستاده اند.
در این میان، مسکو که گفته میشود روابط خوبی با طالبان برقرار کرده نسبت به تنش های جاری میان تاجیکستان و طالبان حساسیت نشان داده و گفته است که در صورت بروز هر نوع درگیری میان دوطرف از تاجیکستان بر بنیاد توافقات راهبردی با دولت دوشنبه، قاطعانه حمایت خواهد کرد.
پوتین و امامعلی رحمان رهبران دو کشور متحد نیز در روزهای گذشته درباره مساله افغانستان تلفونی گفتگو کرده بودند.
همه این رویدادها نشان می دهد که تاجیکستان برای پاسخگو کردن طالبان در افغانستان و مشارکت محور مقاومت و رهبران تاجیک تبار افغان در قدرت، کارزار گسترده ای را آغاز کرده است که بخشی از این کارزار جلب حمایت قاطعانه کشورهای متحد دوشنبه و بخشی دیگر از آن تلاش برای رایزنی با حامیان سنتی جبهه مقاومت افغانستان از جمله فرانسه به منظور هم افزایی قابلیت ها برای فشار بر طالبان می باشد.
به این ترتیب، دست کم تا آنجا که به تاجیکستان برگزار می شود تا زمان تحقق اهداف اصولی آن کشور از جمله مشارکت رهبران تاجیک تبار در دولت جدید افغانستان، دوشنبه قصد ندارد از مواضع کنونی خود عقبنشینی کند و از میزان تنش های خطرناک جاری با طالبان بکاهد.
از نظر کارشناسان این همان چیزی است که چشم انداز حاکمیت بلامنازع و انحصاری طالبان در افغانستان را تهدید میکند؛ زیرا تاجیکستان در این نبرد تنها نیست و همانگونه که رهبران روسیه و فرانسه و نیز اعضای سازمان پیمان امنیت جمعی نشان داده اند در صورت بروز تقابل نظامی مستقیم میان دوطرف تنش، طالبان هزینه سنگینی پرداخت خواهند کرد.
به این ترتیب آیا رهبران و کارگزاران فکری و پشتپرده طالبان از جمله پاکستان همچنان بر ایجاد یک دولت تمامیت خواه، تکقومی، شدیداً ایدئولوژیک و غیر فراگیر در کابل تاکید می کنند و یا به منظور حفظ حیات راهبردی و تضمین امنیت پایدار حاکمیت طالبان مجبور خواهند شد به نفع قدرتهای منطقهای و بین المللی عقب نشینی کنند؟
محمدرضا امینی – جمهور