
افراد «وابسته به طالبان» هزارههای برخی مناطق دایکندی را به کوچ اجباری وادار کردهاند
الیاس طاهری۲۲ سنبله ۱۴۰۰

به تازهگی چند قطعه نوار ویدیویی در رسانههای اجتماعی منتشر شده که نشان میدهد هزارهها در برخی ولسوالیهای ولایت دایکندی، توسط افراد زورمند وادار به کوچ اجباری شدهاند. در این ویدیوها، باشندهگان محل مدعیاند که افراد وابسته به مقامهای محلی طالبان در دایکندی، تلاش دارند تا زمینها و ملکیت شخصی آنان را تصرف کنند.
یکی از این نوارهای ویدیویی باشندهگان روستاهای «نوآباد» و «بالاسر تگابدار» ولسوالی گیزاب دایکندی را در حال اعتراض نشان میدهد. گیزاب پیش از این یکی از واحدهای اداری ولایت ارزگان بود؛ اما به تازهگی طالبان آن را با ولسوالی پاتوی دایکندی یکی کرده است. براساس گفتههای متنفذان این روستاها، حدود ۳۰۰ خانواده به تازهگی از جانب افرادی به نامهایی «جمهورخان» و «ظاهرخان تیموری» «اخطار» دریافت کردهاند که طی نُه روز خانهها و زمینهای خود را رها و به جایی دیگر کوچ کنند. براساس ادعادی متنفذان این روستا، جمهورخان که ملکیت زمینهای هزارههای این روستاها را ادعا کرده است، در حال حاضر بهعنوان معاون والی طالبان برای ولایت دایکندی کار میکند.
باشندهگان روستاهای نوآباد و بالاسر تگابدار میگویند که بیشتر از چهل سال در این مناطق زندهگی کردهاند و تاکنون هیچکسی بر زمینها و جایداد آنها ادعای ملکیت نکرده بود. اما بهتازهگی پس از به قدرت رسیدن طالبان در کشور، برخی پشتونها با حمایت شماری از طالبان محلی، ادعا کردهاند که این مناطق ملکیت آنها است. آنان تأکید میکنند که جمهورخان، معاون والی طالبان برای ولایت دایکندی، مردم را نُه روز فرصت داده تا خانههایشان را ترک کنند و به مناطق دیگر بروند.
مردم این روستاها خواهان توظیف یک هیأت بیطرف از جانب اداره محلی طالبان شدهاند تا قضیه را به گونه دقیق و بیطرفانه از نزدیک بررسی کند و مورد رسیدهگی قرار دهد. به گفته متنفذان محل، عدالت در این خصوص باید تطبیق شود و اداره محلی دایکندی موضوع را از طریق مراجع قانونی و رسمی حل کند.
براساس ادعای باشندهگان این مناطق، برای آنها گفته شده است که تا نُه روز دیگر خانههایشان را تخلیه و به محلات دیگر کوچ کنند؛ در غیر آن، اگر علیهشان هرگونه «ظلم و ستم» صورت بگیرد، حق شکایت را ندارند. آنان مدعیاند که به تکرار اخطار دریافت میکنند و برایشان گفته میشود که از منطقه کوچ کنند و به امید رسیدهگی قانونی و اصولی هم نباشند. همینگونه باشندهگان محل تأکید میکنند که در ۴۰ سال گذشته در این مناطق زندهگی کرده و زمین و ملکیت هیچکسی را هم غصب نکردهاند که اکنون به یکبارهگی چنین وادار به کوچ اجباری میشوند. آنان از حکومت طالبان میخواهند که عدالت را تطبیق و هرچه زودتر به این مشکل مردم رسیدهگی کند.
با این حال، مسوولان محلی طالبان برای ولایت دایکندی میگویند که تحقیقات را در این زمینه آغاز میکنند و اگر ثابت شود که چنین مشکلی وجود داشته است، به آن رسیدهگی خواهد شد.
صدیقالله عابد، فرمانده امنیه طالبان در دایکندی، به روزنامه ۸صبح گفت که ممکن است این خبر حقیقت نداشته باشد و به گفته وی چنین خبرها «تبلیغات دشمن» است؛ اما اگر کسی یا گروهی با استفاده از نام طالبان دست به چنین کاری بزند، از طرف طالبان اجازه داده نمیشود. به گفته عابد، کسی حق ندارد ملکیت مردم را با زور تصرف کند و آنها را مجبور به کوچ اجباری کند. عابد همچنان گفت که به زورمندان اجازه نیست تا با زیر پا کردن «قانون، محکمه و اصول» ملکیت کسی را تصاحب کند. او همینطور از مردم خواست که اگر در حق آنان «ظلم» صورت گرفته است، به اداره محلی مراجعه کنند تا به عرایضشان رسیدهگی شود.
فرمانده امنیه طالبان تأکید کرد که تاکنون از این موضوع آگاهی نداشت و کسی برای رسیدهگی به آن به اداره محلی نیز مراجعه نکرده است. فرمانده امنیه طالبان برای ولایت دایکندی، ضمن اظهار بیخبری از این موضوع، تأکید کرد که بهزودی تحقیقات در این خصوص انجام میشود و درستی و نادرستی این خبر با رسانهها نیز در میان گذاشته خواهد شد.
از سویی هم، یک منبع که نخواست نامش در گزارش ذکر شود، به روزنامه ۸صبح گفت که در برخی مناطق ولسوالی پاتو که به تازهگی گیزاب ارزگان نیز به آن مدغم شده، کوچیها نیز در تلاش تصرف مناطق هزارهنشین این ولسوالی هستند. به نقل از این منبع، تاکنون خانوادههای زیادی مجبور به ترک خانه و مناطقشان شده و پشتونها و کوچیها به جای آنها جابهجا شدهاند. منبع به عنوان نمونه از منطقه «خلج» ولسوالی پاتو یاد میکند که در آنجا پشتونها ساکنان بومی منطقه را کوچ اجباری داده و خود در آن مسکنگزین شدهاند.
اعتراض به کوچ اجباری حدود سه هزار خانواده از «فرقه کهنه» قندهار
هشت صبح۲۳ سنبله ۱۴۰۰

۸صبح، کابل: صدها نفر در ولایت قندهار روز سهشنبه، بیستوسوم سنبله، دست به تظاهرات زدند. بیشتر معترضان زنان بودند. معترضان میگویند که طالبان حدود سه هزار خانواده را در مربوطات ناحیه اول شهر قندهار مجبور کردهاند که خانههایشان را ترک کنند.
این خانوادهها در محلهای به نام «فرقه کهنه» از مربوطات ناحیه اول شهر قندهار زندهگی میکنند. این خانوادهها کسانیاند که بیشترشان سرپرستان و نانآوران خانه را در دوران حکومت قبلی در نتیجه جنگ از دست داده بودند. این افراد در زمینهای وزارت دفاع ملی برایشان خانه ساخته بودند.
برخی از این خانوادهها حدود سی سال در این منطقه زندهگی کردهاند.
معترضان میگویند که جایی برای زندهگی ندارند و با آمدن هر حکومت جدید با این حالت روبهرو میشوند و مسوولان حکومت جدید آنها را مجبور به ترک خانههایشان میکنند.
به گفته معترضان، نظام پیشین تنها به خانوادههایی که در حکومت کار میکردند، اجازه زندهگی در این محله را داده بودند؛ اما این بار از همه ساکنان فرقه کهنه خواسته شده است که خانههایشان را ترک کنند.
معترضان در برابر دفتر والی قندهار تجمع کرده و خواستار تأمین حقوقشان شده بودند.
این معترضان که بیشترشان زنان بودند، میگویند که بدون داشتن سرپرست و نانآور، سالها برای ساختن خانه زحمت کشیدهاند؛ اما طالبان اکنون آنها را مجبور به ترک خانههایشان کردهاند.
به گفته معترضان، طالبان با بلندگوها از موترهای رنجر روز گذشته از آنها خواسته بودند که ظرف سه روز خانههایشان را تخلیه کنند و تنها سامانهای ضروری خانه را بردارند.
معترضان در قندهار از طالبان خواستند که اجازه دهند در خانههایشان زندهگی کنند.
پس از تظاهرات گفته شده است که حاجی یوسف وفا، والی طالبان در قندهار، به این خانوادهها اجازه دادهاند که همچنان در خانههایشان بمانند.
همچنان گزارش شده است که در جریان تظاهرات، طالبان خبرنگاران و معترضان را نیز لتوکوب کردهاند.
تلاش کردیم تا دیدگاه مقامات طالبان در قندهار را نیز در این مورد داشته باشیم؛ اما موفق به برقراری تماس نشدیم.
جنگ در پنجشیر؛ مردم محل میگویند طالبان به آنها دستور ‘کوچ اجباری’ دادهاند
۱۹ شهریور ۱۴۰۰ – ۱۰ سپتامبر ۲۰۲۱

شبکههای اجتماعی افغانستان تصاویری از کاروان بزرگی از خودروهای را در داخل دره پنجشیر نشان میدهند که گفته میشود به دستور طالبان این ولایت را ترک میکنند.
یکی از اهالی پنجشیر میگوید که طالبان به خانوادههای مناطق مختلف پنجشیر گفتهاند که “باید خانههای خود را ترک کرده و به کابل بروند.” او میگوید که “طالبان اهالی پنجشیر را مورد ستم قرار داده و کوچ اجباری میدهند.”
در یک نوار ویدیویی دهها موتر (خودرو)، از جمله بس (اتوبوس) و کامیون دیده می شود که مردم با وسایل خود در داخل دره پنجشیر توقف داده شدهاند.
افرادی که در کنار جاده انتظارحرکت این کاروان را میکشند، می گویند نمیدانند که چرا طالبان این کاروان را که متشکل از صدها خانواده است ساعتها متوقف کردهاند.
یک فرد دیگر میگوید “مردان شماری از خانوادههایی که به سوی کابل کوچ اجباری داده شده بودند توسط طالبان بازداشت و به جای نامعلومی انتقال یافتهاند.”
علی میثم نظری، مسئول روابط خارجی ‘جبهه مقاومت ملی ‘ با انتشار یک نوار ویدیویی که توسط موبایل ضبط شده است، نوشته است که هزاران تن از باشندگان پنجشیر از خانههایشان رانده شدهاند.
وی نوشته است که “طالبان دست به تصفیه قومی میزنند و دنیا دارد با بی تفاوتی نظاره میکند.” او گفته است: ما از جامعه جهانی میخواهیم تا به این “جنایات جنگی” پایان دهد.
آوارگان قندوز: طالبان بدخشیها را کوچ اجباری دادند؛ طالبان: میخواستیم جان مردم حفظ شود
۱۱ تیر ۱۴۰۰ – ۲ ژوئیه ۲۰۲۱

با شدت گرفتن نبردها در شمال افغانستان و پس از تصرف منطقه ‘باغ شرکت ‘ ولایت قندوز توسط طالبان، باشندگان بدخشی این منطقه میگویند گروه طالبان آنها را وادار به ترک خانههایشان کرده است.
قاری سراج الدین، وکیل گذر منطقه ‘باغ شرکت ‘ به بیبیسی گفت دلیل متواری شدن مردم از این منطقه این بود که به نیروهای امنیتی افغانستان مواد غذایی کمک کرده بودند و به همین دلیل طالبان آنها را از ‘باغ شرکت ‘ وادار به کوچ اجباری کردند، اما ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان این ادعا را رد کرده، میگوید احتمال داشت در درگیریها میان نیروهای امنیتی و طالبان مردم آسیب ببینند، به این دلیل آنها از مردم خواستند تا پایان یافتن جنگ به محل دیگری بکوچند.
وکیل گذر باغ شرکت اما طالبان را به برخورد قومی متهم کرده و میگوید “در حالی که مردم مربوط به قوم پشتون و قوم گجر باغ شرکت نیز به اردوی ملی (ارتش) نان و آب کمک کرده بودند، طالبان به آنها مزاحمت نکردند، ولی باشندگان بدخشانی و تاجیکان را از باغ شرکت کوچ اجباری دادند.”
قاری سراج الدین میگوید: “طالبان در اسپیکرها (بلندگوها) اعلام کردند که تاجیکهای باغ شرکت دو ساعت وقت دارند تا این محله را رها کنند. اگر رها نمیکنند، خانههایشان را تاراج کنید و منازلشان را آتش بزنید.”
او مدعی است که شماری افراد از سوی طالبان لتوکوب شدند، “۲ مرد غیرنظامی و یک طفل شش ماهه در اثر لتوکوب زیاد جان باختند و حدود ۴۰۰ خانواده بدخشی مجبور به ترک خانههایشان شدهاند.”
سخنگوی گروه طالبان برخورد قومی و این ادعاها را رد میکند و میگوید که “از شماری از مردم از دیگر اقوام از جمله پشتونها هم به دلیل شدت جنگ درخواست شد که محل را ترک کنند.”
- ادامه درگیریها در افغانستان؛ سفارت آمریکا در کابل: طالبان به خشونتها پایان دهند
- چرا گروه طالبان در شمال افغانستان پیشروی میکند؟
- معاون دوم رئیس جمهوری افغانستان: ولایات شمالی و مرکزی تسلیم زورگویی طالبان نخواهند شد
- فرمانده آمریکایی در مورد خطر بروز جنگ داخلی در افغانستان هشدار داد

در نوار ویدیویی که به گستردگی در شبکههای اجتماعی منتشر شده، یکی از بیجاشدگان باغ شرکت ادعا میکند که او در آنجا دارالحفاظی برای آموزش قرآن داشته و به یک حافظ قرآن دستمزد میپرداخته تا برای کودکان این محل قرآن آموزش بدهد، اما جنگجویان تحت نام طالبان “قرآن را همراه با جانماز” آتش زدند.
او میگوید مادرم به این جنگجویان گفت “داخل اتاق قرآن کریم است، اما آنها گفتند ما قرآن شما بدخشیها را قبول نداریم.”
براساس ادعای او فردی به نام قاری انور، رئیس صحت عامه طالبان که از باشندگان چهاردره قندوز است، فرمان کوچ اجباری تاجیکان را از ولایت قندوز داده است.
روایت او این است که مردم بدخشان به کمیسیون نظامی طالبان در قندوز مراجعه کردند و به آنها گفتند ۴۰۰ خانواده بدخشی که همه گناهکار نیستند که خانهشان را ترک کنند، اما آنها به باشندگان بدخشان گفتهاند: “به ما از امارات اسلامی، از قطر فرمان داده شده که باید بدخشیها کوچ داده شده و خانههایشان زیر بلدوزر هموار شود.”
اما محمد نعیم، سخنگوی دفتر سیاسی گروه طالبان در قطر این ادعا را رد میکند و میگوید “این تصمیم صرف بخاطر آسیب نرسیدن به مردم اتخاذ شده بود و حالا که من معلومات کردم، مردم اجازه یافتهاند دوباره به مناطق و جاهای زندگیشان برگردند.”
نمایندگان مردم در پارلمان و کاربران شبکههای اجتماعی نیز به ادعاها در مورد کوچ اجباری باشندگان باغ شرکت واکنش گسترده نشان دادهاند.
از جمله نیلوفر ابراهیمی، نماینده بدخشان در مجلس نمایندگان طالبان و دولت را متهم به “برخورد تعصبآمیز” در برابر مردم بدخشان کرده است.
پاسخ طالبان
طالبان ادعاهای مطرح شده توسط آواره شدگان باغ شرکت ولایت کندز را رد کردند. ذبیح الله مجاهد، سخنگوی گروه طالبان به بیبیسی گفت: “این ادعاها از طرف هرکسی که مطرح شده واقعیت ندارد.”
به گفته آقای مجاهد: واقعیت این بوده که در باغ شرکت “یک قرارگاه قوی دشمن وجود داشت. به خانوادههایی که در نزدیکی باغ شرکت ساکن بودند، گفته شد که ما اردوگاه را گرفتهایم، ما گزارش دقیق داریم که نیروهای امنیتی از راههای زمینی و هوایی به باغ شرکت حمله میکنند. زمانی که آنها حمله کنند و ما مقاومت کنیم و زمانی که راکت و توپ و بمبارد شود، خانههای نزدیک متضرر میشود. مردم کشته و زخمی میدهند و خانههایشان ویران میشود، بناً بهتر است که تا زمانی که جنگ پایان یابد، آنها از خانههایشان بیرون برود.”
آقای مجاهد ادعا دارد که “این اقدام بخاطر محافظت مردم گرفته شده تا از اثر جنگ تلفات نبینند.”
سخنگوی گروه طالبان ادعای آوارگاه بدخشی در مورد برخورد قومی با بدخشیها را بیاساس میخواند و میگوید دیگر اقوام نیز بخاطر اینکه از جنگ آسیب نبینند، از خانههایشان متواری شدهاند. به گفته او: “قندهاریها به دشت ارچی رفتند. دیگران به مرکز قندوز رفتند. این ادعا نادرست است که تنها مردم یک قوم از باغ شرکت بیرون شدهاند.”
والی بدخشان: دولت به نیازهای اولیه آوارگان رسیدگی کرده
در همین حال بشیر صمیم، والی بدخشان به بیبیسی تأیید کرده که “باشندگان باغ شرکت کوچ اجباری داده شده” و اکنون آنها در شهر فیضآباد بدخشان به سر میبرند.
او گفت آمار خانوادههای آواره شدهای که به شهر فیضآباد آمدهاند، به ۲۰۰ فامیل میرسد.
به گفته والی بدخشان شماری از این خانوادهها به منازل اقاربشان در بدخشان پناه بردهاند و شماری دیگر در باغی در شهر فیضآباد به سر میبرند.
آقای صمیم گفت خیمهها (چادرها)، مواد غذایی و غیرغذایی ابتدایی برای بیجا شدگان توزیع شده و آنها تا سه روز آینده مواد غذایی در دسترس دارند.