
یک برنامه تلویزیون روسیه درباره جنگ جهانی سوم هشدار داد
- بخش مونیتورینگ
- بیبیسی
۵۹ دقیقه پیش

به دنبال اتفاقی که اخیرا در دریای سیاه رخ داد و نزدیک شدن هواپیماهای جنگی و دو کشتی گارد ساحلی روسیه به ناو جنگی بریتانیایی اچ ام اس دیفندر در آبهای نزدیک به شبه جزیره کریمه ، تلویزیون روسیه در تاریخ ۲۷ ماه ژوئن یک برنامه دو ساعت و ۴۵ دقیقه ای در باره این حادثه و همچنین وضعیت اوکراین پخش کرد.
اقدام “تحریک آمیز” رزمناو بریتانیایی
ولادیمیر سولویف، مجری برنامه در ابتدا با اشاره به این حادثه گفت “ممکن بود برای چهار روز ما در وضعیت جنگی به سر می بردیم و از آنجا که در مسکو هستیم احتمال زیادی داشت که هم اکنون زنده نباشیم.”
او این واقعه را با بحران موشکی کوبا در سال ۱۹۶۲ مقایسه کرد و گفت “مردم حتی متوجه نمی شوند که تا چه حد ما به پیآمدهای غیرقابل بازگشت نزدیک شده بودیم.”
- ناوشکن بریتانیایی دیفندر؛ پوتین آمریکا و بریتانیا را به اقدام تحریکآمیز متهم کرد
- هشدار پوتین به غرب: خط قرمز روسیه را رد نکنید، پشیمان میشوید
- ۲۰ جنگنده و دو کشتی گارد ساحلی روسیه یک ناو بریتانیایی را احاطه کردند
سولویف، مسئولیت وضعیت را به گردن بوریس جانسون نخست وزیر بریتانیا که او را یک “خود شیفته” توصیف کرد انداخت و گفت: “با اختیاری که شمار اندکی از رأی دهندگان به بوریس جانسون می دادند او می توانست به آرامی و خونسردی جنگ جهانی سوم را شروع کند.
“بریتانیا از قبل عامدا یک نقشه تحریک آمیز برای آبهای ساحلی ما تهیه کرده بود. بعد از این که اسنادی که بیرون انداخته شده بود پیدا شد، معلوم شد که این برنامه قبلا طرح ریزی شده بود. واقعا مسخره است که مدارک محرمانه به حال خود رها شده. در همان موقع من فکر کردم پتروف و بوشیرف (مظنون به مسموم کردن اسکریپال ناراضی روسی که در بریتانیا زندگی می کرد) مسبب (درز کردن اسناد) معرفی شوند ولی تا کنون در این باره در این باره سکوت شده است. اما تمام این اسناد به طریقی به دست روزنامه نگاران افتاد و به وزارت دفاع بازگردانده شد. واقعا مسخره و بی معنی است.”
- ببینید: پوتین از روسیه چه کشوری ساخت؟
سولویف اضافه کرد: “این عملِ تحریک آمیز جدی بود. وقتی بریتانیا گفت این آبها را متعلق به روسیه نمی داند، خب شما که احمق نیستید، بخوبی می دانید که این آبهای ساحلی متعلق به کیست. چون در غیر این صورت لازم نبود خودتان را به زحمت بیاندازید و خبرنگاران را هم در شرایط مشکلی قرار دهید. آنها به عنوان شاهد آورده شده بودند تا در حالی که امکان داشت غرق شوند، داستان زیبایی بنویسند.”
سولویف گفت: “آنها توقف نخواهند کرد و در آینده در موارد مشابه باید واکنش شدیدی نشان دهیم.” او با اشاره به این که به زودی حفاری برای استخراج گاز در دریای سیاه شروع خواهد شد گفت نباید انتظار گفتمان سیاسی سازنده را داشت.
موضع کارن شاخنازارف، کارگردان فیلم کمتر جنگ طلبانه بود. او معتقد بود که جنگی نخواهد بود چون “ملاقات بایدن-پوتین به منزله شناسایی روسیه به عنوان یک ابر قدرت بود”.
سولویف خاطر نشان کرد که آنها همچنین در دریای جنوبی چین نیز سرگرم عملیات تحریک آمیز هستند و معتقد بود “با غرق شدن آنها در نقطه ای از دنیا ماجرا پایان خواهد یافت.”
تاتیانیا پارخالینا، کارشناس روس گفت “بدون تردید این یک اقدام تحریک آمیز است و بریتانیا می خواست بدین وسیله نقش ویژه و مستقل خود را نشان دهد.” و حرکت کشتی های آمریکایی و هلندی در کنار رزمناو بریتانیایی این نظر را تایید می کند.” او تشدید این گونه عملیات توسط بریتانیا را بعید دانست و معتقد بود هدف این کشور صرفا محک نحوه دفاع روسیه بود.
سولویف، مجری برنامه از پارخالینا پرسید آیا آنها نمی دانند که ما می توانیم بدون درنگ به آنها حمله کنیم؟ پارخالینا پاسخ داد “آنها می دانند و هدف همین بوده”
ویکتور بارانتس، تحلیلگر نظامی روزنامه عامه پسند کومسومولسکایا پراودا که طرفدار کرملین است و در طول برنامه رزمناو اچ ام اس دیفندر را جنیفر، خطاب می کرد، از نیروهای مسلح روسیه برای این که ملوانان بریتانیایی را نکشته اند، قدردانی کرد و گفت اولین جنگ روسیه با ناتو می توانست در دریای سیاه شروع شود.
بارانتس، خاطر نشان کرد که البته این رویداد اوکراین را بسیار خوشحال کرده است واوکراین می داند چگونه از اقدامات تحریک آمیز به نفع خود استفاده کند. او هشدار داد با توجه به عملیات اکتشاف گاز در دریای سیاه، کشتیهای خارجی ممکن است به آبهای روسیه کشانده شوند و اژدرهای اوکراینی آنها را منفجر کنند.

ببینید: اوکراین به دنبال پشتیبانی بیشتر بینالمللی
پرفسور النا پوروماریوُا، از انستیتوی دولتی روابط بین المللی مسکو یادآور شد که “بریتانیای کبیر در طول تاریخ دشمن (روسیه) بوده و روسیه باید بداند که با چه کسانی سر و کار دارد و به آنها کف دستی بزند”
او اضافه کرد: “هر کاری که ارتش ما کرده درست بوده و با توجه به این که عملیات اکتشاف گاز در شرف آغاز است، آنها به طور قطع نشان دادند که هیچ کس نباید وارد آبهای ساحلی شود.”
نیکولای زلوبین، تحلیلگر سیاسی خاطرنشان کرد که در غرب صحبتی از جنگ نیست. او عملیات رزمناو بریتانیایی را “یک اقدام تحریک آمیز” توصیف کرد.
همه پرسی در دنباس
دومین بخش برنامه تلویزیون روسیه به اوکراین اختصاص داشت. سولویف طبق معمول روی ولودمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین تکیه کرد و زلنسکی را به خاطر این که طرفدار برنامه اوست مسخره کرد.
او تلاش های زلنسکی برای صحبت با غرب را به باد تمسخر گرفت، آقای زلنسکی را یک “بزدل کثیف” خواند و گفت او حکمران بسیار ضعیفی است که سعی می کند یک پادشاه مطلق باشد. مجری برنامه همچنین به مقامات اوکراین گفت “شما در دنباس کسانی را شهروند خودتان می دانید می کشید.”
یک سوژه تازه، بحث در باره پیشنهاد ولادیمیر زلنسکی برای برگزاری همه پرسی در باره وضعیت بخش شرقی اوکراین بود که از اوکراین اعلام جدا کرده است.
سولویف گفت”زلنسکی از این که کشور به دست خودش از هم بپاشد بیم دارد و می خواهد مسئله را به یک رفراندم واگذار کند.”
- دلیل ترس و واهمه از سازمان اطلاعات ارتش روسیه چیست؟
- احتمال حمله روسیه به اوکراین تا چه حد است؟
- آیا روسها جاسوسان آمریکایی را با سلاحی مرموز هدف قرار میدهند؟
- دعوت رییس جمهوری اوکراین از پوتین برای گفتوگوی مستقیم درباره صلح
زاخار پریلپین، معاون حزب میهن پرستان برای حقیقت، ادعا کرد که بیشتر اوکراینی های جوانتر، لفاظی های زلنسکی را قبول ندارند و افزود “زلنسکی نمی تواند دنباس را تصرف کند و به همین جهت باید رفراندم برگزار شود.” او گفت اوکراینی ها برادران ما هستند و ریشه ما یکی است.
به عقیده پریلپین”اگر رفراندم برگزار شود مردم بالطبع به جدا شدن دنباس رأی خواهند داد. بعد مانند بازی دومینو سایر سرزمین ها هم متوجه خواهند شد که می توانند از این راه استقلالشان را به دست آورند و زلنسکی همانطور که درست گفته شده، توسط گروهی از نئو نازی ها به دار آویخته خواهد شد”.
ولادیمیر اولینیک، نماینده سابق پارلمان اوکراین که اکنون در تبعید در روسیه زندگی می کند و عنوان معاون کمیته نجات اوکراین را دارد، پرسید “چرا زلنسکی به ایده رفراندم چنگ انداخته”
نظر سولویف این بود که زلنسکی پیشنهاد رفراندم را برای مبرا کردن خودش از مسئولیت مطرح کرده. ولی اولینیک معتقد بود زلنسکی به رأی دهندگان نیاز دارد و می خواهد در خارج از مناطق جنوب شرقی اوکراین از حمایت بیشتری برخوردار شود.
۲۰ جنگنده و دو کشتی گارد ساحلی روسیه یک ناو بریتانیایی را در نزدیکی کریمه احاطه کردند
۲ تیر ۱۴۰۰ – ۲۳ ژوئن ۲۰۲۱

بیش از ۲۰ هواپیمای جنگنده و دو کشتی گارد ساحلی روسیه یک ناو جنگی بریتانیایی را در آبهای سواحل شبه جزیره کریمه محاصره کردند و دقایق پرتنشی را به وجود آوردند.
روسیه میگوید گارد ساحلی به آن علت که ناو بریتانیایی وارد آبهای روسیه شده بود گلولههای هشداری شلیک کرده است اما دولت بریتانیا با رد این ادعا میگوید شلیک هشداری روی نداده است.
گزارشگر امنیتی بیبیسی که به هنگام این رویارویی روی ناو جنگی بریتانیایی بود میگوید نیروهای روسی این ناو را «اذیت» کردند.
به هنگام گزارش زنده جاناتان بیل، گزارشگر بیبیسی، از روی عرشه ناو بریتانیایی اچاماس دیفندر، که در دریای سیاه و به سوی گرجستان در حرکت بود، صدای پرواز هواپیماها بر فراز این ناو شنیده میشد.
او از رد و بدل شدن مکالمات التهابآور رادیویی میان نیروهای بریتانیایی و روسیه خبر داده و گفته که نیروهای بریتانیایی خود را آماده یک رویارویی احتمالی میکردند.
گزارشگر بیبیسی که پیش از این واقعه از سوی نیروی دریایی بریتانیا اجازه حضور روی عرشه اچاماس دیفندر را دریافت کرده بود میگوید او ۲۰ هواپیمای روسی و دو کشتی گارد ساحلی را در جریان این رویارویی رصد کرده است و میگوید در لحظاتی فاصله میان نیروهای دو کشور به حدود ۱۰۰ متر کاهش یافته بود.
مشاهدات خبرنگار بیبیسی از این واقعه در حالی گزارش میشود که با بیانیههای دو کشور روسیه و بریتانیا در تضاد است. لندن و مسکو هر دو هرگونه رویارویی میان نیروهای دریایی خود را تکذیب کردهاند
ناو جنگی اچ ام اس دیفندر بریتانیا در حال انتقال از بندر اودیسا در جنوب اوکراین به سواحل گرجستان بود که از کنار شبه جزیره کریمه عبور کرد. روسیه کریمه را در جریان ناآرامیهای اوکراین در سال ۲۰۱۴ تحت کنترل خود گرفت و کمی بعد آن را به خاک خود الحاق کرد؛ تصمیمی که از سوی جامعه بینالمللی محکوم شد و به رسمیت شناخته نشد.
در حالی که روسیه میگوید علت نزدیکی گارد ساحلی این کشور به ناو بریتانیایی، ورود آن به آبهای روسیه بوده است، بریتانیا میگوید این ناو در حال عبور از آبهای اوکراین بوده و در مسیر آبی بینالمللی در حال حرکت بوده است.
یک منبع دیپلماتیک به جیمز لندل، از خبرنگاران دیپلماتیک بیبیسی گفته که ناو دیفندر برای درگیری به آنجا نرفته بود اما قصد این را داشت که نکتهای را یادآوری کند و ان این که حق دارد آزادنه در آبهای بینالمللی تردد کند.
اما وزارت دفاع روسیه این اقدام ناو بریتانیایی را «نقض آشکار» معاهدات سازمان ملل متحد در زمینه قوانین دریایی خوانده و خواستار بازجویی و تحقیق از ناخدا و ملوانان این ناو شده است.
