پایان عصر کاسترو پس از ۶۰ سال در کیوبا
در کنگره حزب کمونیست کیوبا که در اوایل این هفته برگزار شد، رائول کاسترو رهبر حزب استعفای خود را اعلام کرد. کاستروی ۸۹ ساله گفت: «من وظایف خود را انجام داده ام، به آینده سرزمین مادری ام اطمینان دارم.»

رائول کاسترو در آغاز جلسه حزب، روز دوشنبه (۱۲ اپریل ۲۰۲۱) در هاوانا، پایتخت کیوبا گفت خوشحال است که می تواند رهبری کشور را به شخصیت های که آماده اند به پیگیری انقلاب سال ۱۹۵۹ در کیوبا اند، تحویل دهد. هنوز مشخص نیست که چه کسی رهبری اردو را به دوش می گیرد و در راس حزب هم قرار خواهد گرفت.
حزب کمونیست کیوبا با اختصار (پی سی سی) یا ( پارتیدو کومنیستا ده کیوبا)؛ یگانه حزب قانونی و حاکم در کشور کیوبا است. سازمان تشکیلاتی آن بر مدل مارکسیست-لنینیستی بنیاد گذاشته شده است.
بیش از۶۰ سال کاسترو
از زمان تأسیس حزب (پی سی سی) در سال ۱۹۶۵، اولین بار است که این حزب توسط کاسترو دیگر رهبری نمی شود. رائول کاسترو در سال ۲۰۱۱ پست دبیر اول را از برادر بزرگتر خود، فیدل کاسترو، رهبر انقلاب به عهده گرفت. فیدل کاسترو در سال ۲۰۱۶ درگذشت. برادران کاسترو بیش از شش دهه در راس حکومت کیوبا بودند.
با این حال، در سال های اخیر تغییرات در بخش پرسونل ایجاد شده است. احتمالاً مهمترین: سه سال پیش، رائول كاسترو پست ریاست جمهوری را به میگل دایاز- كانل واگذار كرد. او یکی از نزدیکان کاسترو به شمار می رود و می تواند که رهبری حزب را از او به ارث ببرد.
کنگره های حزب (پی سی سی) از زمان اولین نشست در سال ۱۹۷۵ تقریباً هر ۵ سال یکبار برگزار می شود. این بار، به دلیل شیوع ویروس کرونا، فقط حدود ۳۰۰ نماینده به جای ۱۰۰۰ نماینده که معمول است، شرکت کرده بودند. این نمایندگان از جمله، کمیته مرکزی را انتخاب می کنند.
تعریف و تمجید از خود
در هنگام ارائه گزارش به کمیته مرکزی، کاسترو بر تلاش های کیوبا برای کنار آمدن با بیماری همه گیر کرونا تأکید کرد. وی همچنین به اصلاحات اقتصادی اشاره نمود؛ برای مدت طولانی دو واحد پولی محلی در این کشور وجود داشت.
رائول کاسترو، در جریان گنگره حزب اش در هاوانا
کاسترو گفت که لغو یکی از این دو واحد پولی، در آغاز امسال کار درستی بود. اما کاسترو همچنین به “سهل انگاری” در اجرای اصلاحات اعتراف نمود. بیش از همه، بلند رفتن قابل ملاحظه نرخ ها یک مشکل بزرگ در کیوبا به شمار می رود. مشکلات دیگری مانند فساد نیز در این کشور وجود دارد.
کاسترو همچنین تأکید کرد که کیوبا خواهان گفتگوی که بر پایه احترام متقابل استوار باشد با دشمن دیرین اش، ایالات متحده امریکا است، بدون اینکه حاکمیت و استقلال کیوبا زیر سوال قرار گیرد. اقتصاد کیوبا اخیراً به دلیلی وضع تحریم های فزاینده و شدید ایالات متحده در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق این کشور شدیدا متاثر گردیده است.
از طرف دیگر، با شیوع ویروس کرونا صنعت گردشگری نیز در این کشور متاثر شده است. کشتی های تفریحی حامل گردشگران امریکایی وارد این کشور نمی شوند و انتقالات پول که کیوبایی ها از اقارب خود از خارج از کشور دریافت می کردند نیز شدیدا کاهش پیدا کرده است.
از چند ماهی به این طرف، نارضایتی های اجتماعی به طور غیرمعمولی در کیوبا مشهود است. این امر احتمالا به گسترش اینترنت ارتباط دارد. در شبکه های اینترنتی، جوانان به طور فزاینده ای خواستار آزادی سیاسی هستند.