تنش در مجلس نمایندگان افغانستان بر سر ‘ترکیب قومی’ هیأت اعزامی به استانبول
۸ ساعت پیش

نشست عمومی مجلس نمایندگان افغانستان امروز ( ۲۳ حمل/فروردین) با تنش همراه بود. بحث اصلی درباره ‘ترکیب قومی ‘ هیأت اعزامی دوطرف؛ طالبان و حکومت افغانستان به استانبول ترکیه بود. نشست “سرنوشتساز” در مورد صلح افغانستان که قرار است تاریخ شانزدهم آوریل/اپریل (۲۷ حمل/فروردین) برگزار شود.
تاکنون ترکیب هیأت حکومت و طالبان رسما اعلام نشده است ولی در یک خبرنامه ارگ ریاست جمهوری آمده که در دیدار اشرف غنی و زلمی خلیلزاد در مورد ترکیب این هیات صحبت شده است.
تنشها در مجلس نمایندگان زمانی آغاز شد که نیلوفر ابراهیمی، نماینده مردم بدخشان گفت که در این نشست “از جانب تحریک طالبان ۹۰ درصد از قوم پشتون اشتراک میکنند.” او افزود که طالبان محمد اشرف غنی، رئیس جمهور را “یک پشتون نمیدانند”. او نزاع افغانستان را “قومی” خواند و افزود که “طرف مقابل نزاع طالبان، آقای غنی نه، بلکه بخش عظیمی از مردم افغانستان است.”
اما نادر خان کتوازی، نماینده مردم ولایت پکتیکا درباره اینکه “طالبان پشتون هستند” گفت “از دست طالبان مردم پشتون، ولایتهای پشتوننشین تباه شدند و فرزندان پشتون از آموزش بازماندند.” او افزود که چطور میتوان گفت که طالب پشتون است، “طالبان قوم ندارند و طالبان براساس ایدیولوژی خود میجنگند و براساس تعلق قومی خود نمیجنگند.”
او گفت که نباید اجازه داده شود در نشست ترکیه حقوق مردم، زنان و کودکان افغانستان معامله شود. به گفته او هرتصمیمی که در این نشست گرفته میشود، باید از مجلس نمایندگان افغانستان رای تایید بگیرد.
- افغانستان پیشنویس طرح صلح را ‘نهایی’ کرد؛ ‘رئیس جمهور و نخستوزیر هر کدام با چهار معاون’
- کار کمیته تهیه و توحید پیشنویس طرح صلح افغانستان پایان یافت
خانم ابراهیمی با پافشاری بر موضعاش، خطاب به رئیس مجلس نمایندگان افغانستان گفت که در ترکیب اشتراککنندگان استانبول باید سطح حضور اقوام در نظر گرفته شود. به گفته او، “این درست نیست که ۹۰ درصد یک طرف (طالبان) هم از یک قوم باشد و ۵۰ درصد طرف حکومت نیز از یک قوم باشد.”
خانم ابراهیمی ابراز نگرانی کرد که حضور جهتهای اشتراک کننده در این نشست باید براساس طرف نزاع در نظر گرفته شود تا مانند گذشته “نتیجه معیوب” مانند کنفرانس بن نداشته باشد. در کنفرانس بن که بعد از سقوط طالبان در سال ۲۰۰۱ در بن آلمان برگزار شد، ساختار نظام کنونی افغانستان شکل گرفت ولی طالبان در این نشست حضور نداشتند.
مهدی راسخ، نماینده میدان وردک نیز در این نشست از اظهارات یکی از اعضای مجلس انتقاد کرد و گفت که این ابراز نظر “به آدرس اقوام و گروههای اجتماعی در افغانستان” و اقلیت و اکثریت خطاب کردن آنان در شان جایگاه مجلس نمایندگان و جایگاه رسمی دولت نیست و “ما (نمایندگان) منافع و مصالح ملی را در اظهارات خود در نظر بگیریم.”

قبل از این صحبتهای یکی از اعضای مجلس نمایندگان در شبکههای اجتماعی همرسانی شده بود که “پشتونها را ساکنان اصیل افغانستان خوانده و گفته بود که سایر اقوام بعدا به این کشور آمدهاند.”
آقای راسخ گفت که هرگونه اظهاراتی که به وحدت ملی آسیب رساند، بر خلاف منافع ملی افغانستان و محکوم است.
- غنی طرح صلح خود را تشریح کرد و از ‘آمادگی کامل’ برای نشست ترکیه خبر داد
- شورای عالی مصالحه ملی طرح تازه صلح آمریکا برای افغانستان را بررسی کرد
خالد اسد، نماینده دیگر ولایت پکتیکا نیز در این نشست گفت که رئیس جمهور اشرف غنی رای تمام اقوام افغانستان را دارد و نماینده همه مردم افغانستان است. او در واکنش به سخنان سایر نمایندگان که “طالبان را نماینده قوم پشتون” قلمداد کرده بودند، گفت که ارزیابی شود که “در این کشور برای نظام پشتونها زیاد قربانی داده و یا سایر اقوام؟” او گفت که یک بررسی شود که “در نیروهای امنیتی افغانستان قوم پشتون بیشتر است و یا دیگر اقوام.”
او تاکید کرد که “مردم پشتون مردم اصیل این سرزمین هستند در این وطن سرداده، حافظ این وطن هستند و بخاطر وطن خون دادهاند.”
طالبان نیز مدعی شده که آنان نمایندگان کل ملت هستند. ذبیح الله مجاهد به بیبیسی گفت:”این جهاد ۲۰ سال است که از بدخشان به فاریاب، از هرات تا ننگرهار تا قندهار تا قندوز جریان دارد. همه این مناطق متعلق به پشتونها نیست.”
نشست صلح افغانستان در ترکیه
قرار است نشست “سرنوشتساز” ترکیه در مورد صلح افغانستان در تاریخ شانزدهم آوریل/اپریل (۲۷ حمل/فروردین) در استانبول برگزار شود.
این نشست برای ده روز ادامه خواهد داشت و در آن تلاش خواهد شد تا دولت افغانستان، گروه طالبان و گروههای مختلف سیاسی روی “آینده سیاسی” افغانستان به توافق برسند.
نشست استانبول یکی از مهمترین نشستها در مورد آینده صلح افغانستان خوانده شده که جامعه بینالمللی انتظار دارد گروههای افغان در آن بتوانند بر سر پایان جنگ و “تشکیل دولت انتقالی صلح” در این کشور به توافق برسند.
همزمان شورای عالی مصالحه ملی افغانستان نیز گفته که پیش نویس طرح صلح افغانستان برای نشست استانبول نهایی شده است و رهبری این شورا قرار است امروز این طرح را تایید کند.