انفجار عظیم در بیروت جان بیشتر از صد نفر را گرفت

0
812

۱۴ مرداد ۱۳۹۹ – ۴ اوت ۲۰۲۰به روز شده در ۱۵ مرداد ۱۳۹۹ – ۵ اوت ۲۰۲۰

در بیروت امدادگران به دنبال صدها نفری هستند که بر اثر انفجار شدید در این شهر مفقود شدند. مقام‌های لبنان تا کنون کشته‌شدن دستکم ۱۰۰ نفر را تایید کرده‌اند. ۴ هزار نفر هم مجروح و به بیمارستان منتقل شده‌اند. در لبنان امروز (چهارشنبه) عزای عمومی اعلام شده است.

تصاویر ضبط شده مردم نشان می‌دهد که انفجار بزرگی به شکل قارچ در نزدیکی بندر بیروت به وقوع پیوست. دود به هوا رفت و موج انفجار همه‌جا را لرزاند.

مقام‌های لبنان گناه را به گردن انبار مواد قابل انفجار در آن نزدیکی می‌اندازند.

میشل عون، رئیس جمهوری لبنان، در توییتی نوشته این “پذیرفته شده نیست” که ۲۷۵۰ تن نیترات آمونیوم (کود شیمیایی) بدون در نظر گرفتن نکات ایمنی انبار شده باشد.

شدت انفجار آنقدر زیاد بود که بسیاری از شاهدان عینی می‌گویند برای لحظاتی گوش‌هایشان نمی‌شنید.

مداوای همه مجروحان در داخل بیمارستان نجار بیروت ناممکن است
توضیح تصویر،مداوای همه مجروحان در داخل بیمارستان نجار بیروت ناممکن است

براساس گزارشها از این شهر انفجار در نزدیکی دفترهای روزنامه “دیلی استار” بوده است. این تحول در آستانه صدور رای دادگاه مورد حمایت سازمان ملل در باره کشته شدن رفیق حریری، نخست‌وزیر سابق لبنان، در سال ۲۰۰۵ صورت گرفته است.

براساس گزارشها انفجار در منطقه بندری این شهر رخ داده و همزمان گزارشهای تایید نشده حاکی از انفجار دومی در نزدیکی محل سکونت خانواده حریری است.

حسان دیاب، نخست وزیر لبنان گفته کسانی که در انفجار روز سه‌شنبه دست داشته‌اند پاسخ‌گوی اعمالشان خواهند بود. او گفت که تحقیق درباره انفجار شامل انبار “خطرناکی” هم می‌شود که از سال ۲۰۱۴ در این بندر بوده است. آقای دیاب، گفته که فعلا اولویت با مداوای مجروحان و پیدا کردن جسد کشته‌شدگان است.

بیروت

گفته شده که بیمارستان‌ها زیر فشار حجم انبوه بیماران قرار گرفته‌اند.

خبرگزاری ملی لبنان گزارش کرده که آتش‌سوزی باعث انفجار در انباری شده که مواد قابل انفجار نگه‌داری می‌شد. بنا به این گزارش، موادی که در سال‌های اخیر ضبط شده بودند در این انبار نگهداری می‌شدند.

هادی نصرالله، شاهد عینی، به بی‌بی‌سی گفته که بعد از انفجار چند ثانیه قدرت شنوایی خود را از دست داده بود. بعد از آن دیده که شیشه‌های تاکسی و اتومبیل‌های اطراف و ساختمان‌ها شکستند. او گفت که انفجار در منطقه‌ای انجام شد که سابقه طولانی در عملیات تروریستی دارد. برای همین خیلی زود او به این نتیجه رسیده بود که ممکن است حمله تروریستی باشد.

محمد، یک شاهد عینی دیگر، به بی‌بی‌سی گفته که به یاد حملات سال ۲۰۰۶ اسرائیل افتاده بود و مثل آن زمان احساس می‌کرد که مرگش نزدیک است.

وزیر خارجه اسرائیل گفته که این کشور در انفجارهای لبنان دست نداشته است. گبی اشکنازی، گفته که دلیلی وجود ندارد به گزارش‌های آمده از بیروت درباره این انفجار شک کرد که «این حادثه‌ای بود که ظاهرا به دلیل آتش‌سوزی» روی داده است.

وزارت خارجه اسرائیل اعلام کرده که این وزارت‌خانه و وزارت دفاع این کشور از طریق “کانال‌های امنیتی و بین‌المللی” به لبنان پیشنهاد ارسال کمک‌های انسان‌دوستانه و بهداشتی داده‌اند. رئیس جمهوری این کشور هم با مردم لبنان ابراز همدردی کرده است.

انفجار بیروت
توضیح تصویر،عملیات گسترده نجات در جریان است

واکنش ها

حسان دیاب نخست وزیر همچنین گفت: “من از کشورهای دوست و برادر درخواست کمک عاجل دارم… تا در کنار لبنان بایستند و به شفای زخم های عمیق ما کمک کنند.”

بوریس جانسون نخست وزیر بریتانیا گفت: “عکس ها و ویدئوهایی که امشب از بیروت می آید تکان دهنده است. به یاد کسانی که در این حادثه هولناک گرفتار شده اند هستیم و برایشان دعا می کنیم.”

“بریتانیا آماده است به هر طریقی که ممکن باشد کمک ارائه کند، از جمله به شهروندان بریتانیایی که تحت تاثیر قرار گرفته اند.”

دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا با ابراز همدردی عمیق آن را “یک حمله هولناک” خواند و مایک پومپئو وزیر خارجه آمریکا در توییتی نوشت: “ما بر اوضاع نظارت داریم و آماده ایم به مردم لبنان در مسیر بهبودی از این فاجعه هولناک کمک کنیم.”

فرانسه گفت درحال اعزام کمک و منابع به لبنان است.

اسرائیل هم گفت که “از طریق کانال های امنیتی و دیپلماتیک بین المللی به لبنان خبر داده که آماده ارائه کمک پزشکی و انساندوستان به دولت لبنان است.”

آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان هم اعلام آمادگی کرده که در صورت تمایل لبنان به این کشور کمک می‌کند.

وزارت خارجه آلمان گفت که انفجار در سفارت این کشور در بیروت احساس شد: “در این مقطع نمی توانیم زخمی یا کشته شدن شهروندان آلمانی را مردود بدانیم.”

محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایرانهم از طرف مردم کشورش با مردم لبنان ابراز همدردی کرده و گفته ایران آماده کمک به لبنان به هر شکل ممکن است.رد شدن از پست Twitter, 1

پایان پست Twitter, 1

line

چرا باور حادثه بودن انفجار سخت است؟

تحلیلی از مهرداد فرهمند – بی‌بی‌سی

کمتر کسی در داخل و خارج لبنان از گفته مسئولان لبنانی قانع شد که انفجار ناشی از آتش‌سوزی تصادفی موادی بوده که برای آتش‌بازی به کار می‌رود و در یکی از انبارهای بندرگاه لبنان انبار شده بود. حتی عده‌ای می گفتند که پیش از انفجار با چشم خود موشکی را دیده‌اند یا با گوش خود صدای جت جنگنده را شنیده‌اند. حتی تکذیبیه رسمی وزیرخارجه اسرائیل درباره دست داشتن کشورش در این انفجار هم اثر چندانی بر افکار عمومی نگذاشت. مگر اسرائیل چند بار مسئولیت حملاتی را که خارج از خود کرده، پذیرفته است. تاریخ لبنان سرشار از انفجار است، انفجارهایی که قربانیانشان هم بیشتر و هم مهم‌تر از این انفجار بوده‌اند، چرا باید جایگاه آفریننده مهیب‌ترین انفجار تاریخ این کشور نصیب ترقه و فشفشه شود و نه بمب و موشک؟

در برابر واقعیت، اعتبار بخشیدن به تصادف سخت است. واقعیت این است که لبنان هر آن انتظار بمب و موشکی از اسرائیل را می‌کشد. همین چند روز پیش، چیزی نمانده بود آتش جنگ تازه‌ای میان حزب‌الله و اسرائیل برافروخته شود. اسرائیل به دنبال کوبیدن متحدان ایران پیرامون مرزهای خود است. دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا که تا به حال به اقدامات اسرائیل علیه ایران چراغ سبز نشان داده است، چندماهی بیشتر از دوره ریاست‌جمهوری‌اش باقی نمانده و انتخاب مجددش در سایه ابهام است. هر چه وقت تنگ‌تر می شود، دل‌ها در ترس از بروز جنگ، تندتر می‌تپد.

از آن سو، لبنان سرزمین ترورهای سیاسی است. وقتی صدای انفجار آمد، خیلی‌ها در بیروت گفتند این بار سعد حریری بود که به هوا رفت. همین سه روز دیگر، قرار است حکم دادگاه ویژه بین‌المللی درباره قاتلان پدر سعد حریری اعلام شود. متهمان پرونده، اعضای حزب‌الله لبنانند و انتظار می‌رود نام همین‌ها به عنوان محکومان اعلام شود. اما این انفجار، سعد حریری را نکشت. دبیرکل حزب کتائب، یعنی همان فالانژهای لبنان را کشت. همان فالانژهای متحد اسرائیل در زمان جنگ داخلی. نزار نجاریان را کشت، رفیق ارمنی بشیر جمیل که جان بر سر صلح با اسرائیل گذاشت.

اینکه دبیرکل حزبی با سابقه اتحاد با اسرائیل، قربانی اتفاقی انفجار تصادفی ترقه و فشفه شده باشد، طنز تلخ تاریخ در کشوری است که کمتر رخدادی در آن، حاصل تصادف بوده است. در روزهایی که پیوسته خبر از آتش‌سوزی‌هایی در ایران می‌رسد که به اسرائیل نسبت داده می‌شود، به سختی بتوان از مردم انتظار داشت، احتمال واقع‌بینانه حمله اسرائیل به انبار مهمات حزب‌الله را کنار بگذارند و به جای آن، طنزی تلخ را باور کنند. هرچند، تاریخ از این شوخ‌چشمی‌ها بسیار داشته است.

line

دادگاه ترور رفیق حریری

دادگاه مظنونان ترور رفیق حریری قرار است روز جمعه در خصوص ۴ مظنون این پرونده رای خود را صادر کند. این افراد غیابا تحت محاکمه قرار گرفته‌اند.

حزب‌الله لبنان که مورد حمایت ایران است هرگونه دست داشتن در حادثه کشته شدن آقای حریری را به کرات رد کرده است. پیشتر سید حسین نصرالله، دبیرکل حزب الله لبنان گفته بود که دادگاه قصد دارد چند عضو این گروه ر ا در این پرونده متهم کند.

دادگاه رفیق حریری که در سال ۲۰۰۷ براساس مصوبه شورای امنیت سازمان ملل متحد برای بررسی ترور او تشکیل شد، به تنش در لبنان وسقوط دولت وحدت ملی این کشور منجر شد.

در جریان انفجار بمبی که رفیق حریری را هدف قرار داده بود، بیش از بیست نفر دیگر نیز کشته شدند.

رفیق حریری علیه نفوذ سوریه در لبنان مبارزه می کرد و کشته شدن وی چشم انداز سیاسی این کشور را تغییر داد.

پس از ترور رفیق حریری ده ها هزار نفر به خیابان ها ریختند و علیه سوریه شعار دادند.

ابعاد مخالفت با سوریه تا آن حد وسیع بود که نیروهای سوریه پس از ۲۹ سال ناچار به خروج از لبنان شدند.

انفجار امروز در لبنان در حالی رخ داده است که این کشور ماههاست که با مشکلات اقتصادی روبرو است و دو روز پیش ناصیف حتی، وزیر امورخارجه لبنان، در اعتراض به آنچه که فقدان اراده دولت برای پیشبرد اصلاحات در بحرانی‌ترین دوره اقتصادی خواند، استعفا داد.رد شدن از پست Instagram, 1

پایان پست Instagram, 1

آقای حتی هشدار داد که اگر رهبران کشور دست به کار نشوند، “کشتی حکومت همراه با مردمش” غرق خواهد شد.

در چند ماه گذشته، با وجود محدودیت‌های اعمال شده به دلیل شیوع ویروس کرونا، لبنان شاهد صحنه‌های اعتراض‌های خیابانی بوده است.

جوانان، گروه جمعیتی اصلی این اعتراض‌ها بوده‌اند؛ جوانانی که می‌گویند از فقر و آینده‌ بی‌ثبات به تنگ آمده‌اند و امیدشان را از دست داده‌اند.

در سه ماه گذشته قیمت مواد غذایی در لبنان تقریبا دو برابر شده است و بسیاری از شهروندان لبنانی با دشواری‌های فزاینده روبه‌رو هستند.

عدم توانایی خرید مردم، کسب و کارها را هم به خطر انداخته است و بیشتر کسب و کارها مطمئن نیستند که بتوانند بیشتر از این دوام بیاورند.

کمک‌کنندگان مالی خارجی می‌گویند درصورتی به لبنان کمک مالی خواهند کرد که دولت سوء‌مدیریت و فسادی را که اقتصاد کشور را به آستانه فروپاشی کشانده است، حل و فصل کند.

پاسخ ترک

Please enter your comment!
Please enter your name here