اصلاح عنوان ‘امپراتور بزرگ’ برای احمدشاه درانی در افغانستان جنجالی شد

حذف عبارت “امپراتور بزرگ” از عنوان احمدشاه درانی، موسس امپراتوری درانی باعث جنجال در افغانستان شد.
انتشار تصویر دو مکتوب اداره مستقل ارگانهای محلی افغانستان که در یکی از آنها ظاهرا عنوان ‘امپراتور بزرگ’ حدف شده، واکنشهایی را در افغانستان به دنبال داشته است. شماری از اعضای مجلس نمایندگان افغانستان با امضای نامهای خواهان پیگیری قضایی این موضوع شدهاند.
از روز گذشته (سهشنبه دهم سرطان/تیر) تاکنون تصویر این دو مکتوب در رسانههای اجتماعی همرسانی میشود که یکی از آنها امضا نشده و “امپراتور بزرگ احمد شاه بابا” در آن دیده میشود و در مکتوب امضا شده فقط “احمد شاه بابا” آمده است.
کمال ناصر اصولی، نماینده ولایت خوست در مجلس نمایندگان افغانستان در صفحه رسمی فیسبوک خود نامهای را که ظاهرا از سوی چند عضو مجلس امضا شده، همرسانی کرده و گفته که نمایندگان مجلس سرور جوادی، معاون پالیسی اداره ارگانهای محلی را به دلیل توهین به “امپراتور بزرگ احمد شاه بابا” به دادستانی کل معرفی کردهاند.
آقای جوادی این اتهام را رد کرده و گفته از اقدام او “برای تصحیح املایی” این مکتوب برداشت غلط شده است.
این نخستین بار است که بحث “امپراتور بزرگ” نوشتن یا ننوشتن احمدشاه درانی در اسناد رسمی افغانستان جنجالساز میشود ولی پیش از این پخش فیلم پانیپت در اواخر سال گذشته میلادی از سوی بالیوود در مورد جنگهای احمدشاه درانی در هند واکنشهای گسترده را به دنبال داشت.
- سانجی دات در نقش احمدشاه درانی در فیلم ‘پانیپت’
- آغاز نمایش فیلم جنجالی پانیپت؛ آیا دلخوری افغانها بجاست؟
- احمدشاه درانی و برخورد او با امپراطوریهای فارس و مغول

اولین بار خبرگزاری پژواک با نشر تصاویر این دو مکتوب در صفحه فیسبوک خود نوشت که سرور جوادی روی عنوان امپراتور که برای احمد شاه درانی ذکر شده بود، خط کشیده است و گفته این عنوان نباید استفاده شود.
شماری از کاربران شبکههای اجتماعی این کار آقای جوادی را بی احترامی به “احمد شاه بابا” خوانده و گفتهاند که نباید این کار بیپاسخ بماند.
یکی از کاربران نوشته که عکس دو احمدشاه باید در هر دفتر دولتی افغانستان نصب شود. “دو احمد شاهی که قدرت و عزت مردم افغانستان را در تاریخ زرین جهان مسجل ساختند. احمد شاه درانی «بابا»، و احمد شاه مسعود شهید «قهرمان ملی» کشور.”
کاربر دیگر نوشته “بیاحترامی و اهانت به شخصیتهای ملی و قومی هرگز قابل قبول ما نیست. به الگو های ملی و شخصیتهای هر قوم احترام داریم. “بگذر از پست توییتر شماره از @imlutfullah
پایان پست توییتر شماره از @imlutfullah
اقبال صادقی، در صفحه فیسبوک خود نوشته “آیا به این باور هستند که تنش آفرینی آتش بر خرمن همه هست و تنها شخص و قومی خاص خاکستر نمیشوند؟ عقلای مردم بدانند که همواره دیوانههای هستند که سنگ در چاه انداخته و همهای عقلای شهر را گرفتار بیرون آوردن آن نموده و مینمایند اما آنچه وظیفهای ما هست اینست تا واقعیت در هر موردی جنجالی روشن نشود، بهر بادی جعل و نفاق نه لرزیم و خود ابزار یک دیوانه نشویم!”
مسعود پروانفر، در صفحه خود نوشته “نوشتن امپراتور بزرگ یا کوچک در یک متن و تصحیح آن توسط یک مقام هیچ درد ملت را دوا میکند. به باور من همه مان کارهای بسیار مهم و اساسی دیگر در این شرایط بحرانی داریم که بهتر است به آن بپردازیم و از توهمات، توبیخ و ناسزاگویی یکدیگر خودداری کنیم و خویشتن داری را پیشه گیریم. تا فرد مفید باشیم.”
- احمدشاه درانی و برخورد او با امپراطوریهای فارس و مغول
- چرا هندیها به تماشای سریالهای قدیمی علاقهمند شدهاند؟
احمدشاه درانی که به احمدشاه ابدالی نیز معروف است، بنیانگذار امپراتوری درانی است که شامل سرزمینهای افغانستان و پاکستان امروز میشود. از او به عنوان بنیانگذار افغانستان مدرن هم یاد میشود. او در سال ۱۷۴۷ پس از کشته شدن نادر شاه افشار شاه افغانستان شد.

جواب اداره مستقل ارگانهای محلی
سرور جوادی، معاون پالیسی اداره مستقل ارگانهای محلی در جواب به این اعتراضها در صفحه رسمی فیسبوک این اداره نوشته که “همکاران تصاویری از یک مکتوب امضاء شده و یک مکتوب بدون امضاء را برای من فرستادند که گویا من روی یک عنوان که مربوط میشود به احمد شاه بابا، موسس افغانستان، امپراتور بزرگ و پادشاه مقتدر افغان خط کشیدهام.”
او افزوده آنچه به یاد میآورد در مکتوب یاد شده کلمه امپراتور در یک جا و یا دو جای بصورت “امپراتو تایپ شده بود و با قلم آبی حرف ‘ر’ را اضافه کرده بودند، من نوشته بودم کلمه امپراتور بزرگ را اصلاح کنید”.
آقای جوادی گفته که یقین دارد از یاد داشت او مبنی بر اینکه کلمه امپراتور بزرگ را اصلاح کنید، بجای اصلاح کلمه، از آن چنین برداشت شده که من پیشنهاد حذف را دادهام.

او افزوده که ایزاد عنوان و لقب به یک شخصیت تاریخی و ملی یا حذف عنوان و لقب در حیطه صلاحیت قانونی او و امثال او نیست.
آقای جوادی گفته که “حقایق تاریخی با بود و نبود یک جمله نه تغییر میکند و نه انکار شده می تواند. بنا خط کشیدن و حذف کردن یک عنوان در یک مکتوب نمیتواند حقایق تاریخی را تغییر دهد و دست زدن به چنین کارهای سخیفی جهالت محض است.”