
پس از توافق روز چهارشنبه (۶ می/۱۷ اردیبهشت) آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان، با نخست وزیران ایالات ۱۶ گانه این کشور که در مجموع آلمان فدرال را تشکیل میدهند، بار دیگر اهمیت نظام فدرالیسم در تصمیمگیریهای این کشور آشکار شده است.
یک روز بعد از این توافق رسانههای آلمان پر است از مباحث مربوط به محکم بودن اختیارات نخست وزیران ایالات و استقلال رای آنان در برابر دولت مرکزی و اینکه سر انجام این شیوه بهتر و بیشتر نیازهای مردم را درک کرده و در تحقق آنان کامیاب است.
خانم مرکل به عنوان صدر اعظم ، البته دارای نقش مرکزی است و در جریان همه گیری ویروس کرونا نیز قابلیت و سازمان دهی فوقالعاده خود را نشان داد وهیچکدام از دولت های ایالتی منکر موثر بودن تلاش های او نیستند و معتقدند با این “رهبری و آگاهی” ، آلمان موفق شد در دنیا ویا دست کم در اروپا بالاترین جایگاه را در مبارزه با این بیماری به دست بیاورد. با اینحال حفظ اصول فدرالیسم در تصمیمات نهائی حرف اول را زده و خواهد زد.

مرکل چه گفت و چه میخواهد؟
خانم مرکل اعلام کرد که آلمان مرحله نخست مقابله با هجوم ویروس را پشت سرنهاده و اکنون میتوان با اطمینان خاطر مواردی از سختگیریها را از میان برداشت به ویژه در زمینه گشایش کسب وکارها ، مهد کودک و امور ورزشی و برای هر مورد تاریخ مشخص باید در نظر گرفت . صدر اعظم آلمان روی کنترول کامل و مرکزی جریان گشایش ها اصرار داشت در حالی که شمار قابل توجهی از نخست وزیران، بیشتر بر کنترل هر ایالت و حتی بخش ها و تصمیمات مربوط به تاریخ گشایش ها اصرار ورزیدند.
علاوه بر آن در حالیکه خانم مرکل همچنان روی شمار تجمع افراد و وابسته بودن آنها به یک خانواده و موارد نظیر آن فشار وارد میکرد، طرف های او که روسای ایالات باشند این موضع را مردود دانسته و صرفا در صلاحیت ایالات دانستند. استدلال آنها صرفنظر از حفظ اختیارات خود که در نظام فدرال آلمان تضمین شده است، متفاوت بودن مناطق و نواحی و جمعیت ها و حتی سنتها است ه هرکدام راه و روش خود را ایجاب می کند. به علاوه تامین نیازها به وسیله مقام های محل بهتر و زودتر عملی است زیرا نیازها عمیقا قابل شناسائی هستند.
بیشتر بخوانید:
- هشدار آنگلا مركل در مورد كرونا؛ هنوز در آغاز راه هستيم
- مرکل: کرونا کنترل شده، فعالیت بوندسلیگا و مغازهها از سر گرفته میشود
- کرونا؛ اروپا ‘شاهد شدیدترین شوک اقتصادی از زمان رکود بزرگ است’
این در حالی است که خانم مرکل با وجود شناخت اصول و امتیازات فدرالیسم، هراس از آن دارد که مبادا جریان پیچیده مبارزه با ویروس کرونا از کنترل دولت مرکزی و شخص او خارج شده و در صورت بروز موج های بعدی، کشور با مصیبت های جبران ناپذیر مواجه شود. به هر حال صدر اعظم پس از چند مورد عصبانیت های شدید ناگریر اختیارات لازم را به ایالات سپرد تا با هماهنگی، گشایشها را در همه زمینه ها با مقتضیات هر محل از سر گیرند. با این توافق عمومی که اگر در هر ناحیه ای که دارای جمعیتی بیش از ۱۰۰ هزار نفر باشد و شمار ابتلاء به ویروس کووید ۱۹ به فراتر از ۵۰ نفر برسد، در آن منطقه دوباره محدویت ها برقرار گردد.

رکود عمیق اقتصادی، اروپا و آلمان را تهدید میکند
درست همزمان با تصمیمات برای بازگشایی های تازه در امور کسب وکار آلمان، کمیسیون اروپا در بروکسل اعلام کرد که اروپا با یک تهدید جدی و عمیق رکود اقتصادی مواجه است. این رکود ناشی از بحران ویروس کرونا است که در سال جاری گریبانگیر حوزه یورو می شود که یک رقم نزدیک به ۸ درصدی را تشکیل می دهد. این رکود اقتصادی شوکی است که به سایر کشورهای اروپایی و به خارج از حوزه یورو هم سرایت خواهد کرد.

بنا به گفته والدیس دامبروفسکی، معاون کمیسیون اروپا ، در حال حاضر میزان این رکود بی سابقه را به صورت طولانی تر نمی توان تخمین زد ولی می توان گفت اروپا با شوکی درگیر است که از زمان بحران بزرگ با آن مواجه نبوده است.
کمیسیون اروپا در مورد آلمان که بزرگترین اقتصاد منطقه است انتظار دارد که این کشور با یک سقوط تولید ناخالص ملی (داخلی) در حدود ۶ درصد سروکار داشته باشد از این گذشته آلمان و اروپا با یک موج بیکاری بی سابقه روبرو هستند. کارشناسان در آلمان اعتقاد دارند با اینکه این کشور صدها میلیارد برای کمک به بیکاران وکم کاران اختصاص داده باز هم جلو بیکاری گسترده سد نخواهد شد.
مشکل عمده این است که بسیاری از صنایع یا شرکت ها که بخاطر بحران کرونا بخشی از کارکنان را اخراج و بخشی را با ساعات کمتر کاری حفظ کردند اکنون در نظر دارند در آینده هم با میزان کمتری از شاغلان قناعت کنند.
این در حالی است که وزیر اقتصاد آلمان دائما امید میدهد که همه کمبودها جبران خواهد شد و وزیر دارائی این کشور هم تکیه کلامش این شده که کیسه دولت پر از پول است و برای برابری با بحران جاری و در پیش رو آلمان تدابیر لازم را اندیشیده است. به علاوه آلمان از رزروهای خود کشورهای دیگر اروپا را نیز یاری خواهد کرد. ولی کم نیستند کارشناسانی که دامنه بحران کنونی را گستردهتر و عمیق تر از امکانات کنونی دولت ها می دانند. همه چیز بستگی به حدود کنترل ویروس کرونا دارد.