در دومین کنفرانس گفتگوی امنیت منطقهای تهران : دبیر شورای امنیت ملی روسیه: آمریکا دستاندرکار انتقال داعش به افغانستان است
دبیر شورای امنیت روسیه، وضعیت حضور نیروهای وابسته به داعش در افغانستان را “مخرب” دانست و تاکید کرد حدود 2500 تا 4000 شبهنظامی وابسته به داعش هماکنون در افغانستان حضور دارند.
نیکولای پتروشف، دبیر شورای امنیت فدراسیون روسیه اظهار کرد: داعش در حال متمرکز شدن بر تقویت حضورش در شمال شرق افغانستان است؛ جایی که بیش از 2000 شبهنظامی در آن حضور دارند تا با طالبان مبارزه کنند و پایگاهی برای هجوم به آسیای میانه از طریق تاجیکستان و ترکمنستان ایجاد کنند.
به گزارش خبرگزاری تاس، وی افزود، هدف نهایی این شبهنظامیان ایجاد “خراسان بزرگ” برای به هم پیوند دادن مناطقی از افغانستان و کشورهای آسیای میانه است. او در ادامه گفت: طبق اطلاعات ما، اولویت اهداف داعش میتواند تاسیساتی مرتبط با زیرساختهای حیاتی، نهادهای امنیتی و ماموریتهای دیپلماتیک و همچنین غیرنظامیان خارجی باشد.
به گفته این مقام روس، طبق تخمینهای صورت گرفته، حدود 2500 تا 4000 شبهنظامی وابسته به داعش هماکنون در افغانستان هستند. پتروشف افزود: بهرغم عملیات موفقی که اخیرا از سوی نیروهای دولتی صورت گرفت و طی آن بیش از 600 شبهنظامی کشته و دستگیر شدند، شمار کلی نیروهای داعش در افغانستان همچنان بین 2500 تا 4000 تن است.
او در ادامه اظهار کرد، پایگاه تروریستهای داعش در ولایتهای شرقی افغانستان واقع شده است و “شمار تروریستهای این منطقه از 1500 تن میگذرد و در حال افزایش است که یکی از دلایل آن تروریستهایی هستند که از سوریه و عراق و مهمتر از همه از پاکستان وارد این کشور میشوند.”
بابر شاه یعقوب اف معاون دبیر شورای امنیت ملی ازبکستان در دومین کنفرانس گفتگوی امنیت منطقهای که روز چهارشنبه با موضوع افغانستان در تهران برگزار شد؛ گفت که تاشکند تمام تلاش خود را برای ایجاد صلح و ثبات در افغانستان به کار میگیرد.
او گفت که کشورهای عضو این نشست مواضع مشترکی در مورد امنیت منطقهای دارند و میشود از این فرصت برای کاهش چالشهای امنیتی موجود بهره گرفت.
وی ثبات در افغانستان را موجب افزایش امنیت در آسیای مرکزی، غرب آسیا و آسیای دور دانست و تأکید کرد: «ازبکستان همه مساعی خود را برای همکاری منطقهای به منطور ایجاد صلح و امنیت در افغانستان به کار خواهد گرفت. از مشارکت همه گروهها و مردم حمایت میکنیم.»
باید از توسعه تروریسم در افغانستان جلوگیری کنیم
«یعقوب اف» توجه به توسعه افعانستان و احیای اقتصاد ضربه دیده این کشور را در ایجاد امنیت ضرورتی عنوان کرد و افزود: «سرمایه گذاری کشورهای منطقه در افغانستان برای ایجاد شغل میتواند اولین گام برای رونق اقتصادی در این کشور باشد.»
وی افراط گرایی بینالمللی را خطری جدی برای صلح و ثبات جهانی عنوان کرد و افزود: «برخی کشورها در مقابله با تروریسم قائل به استاندارد دو گانه هستند که این رویکرد خطری جدی در مقابله واقعی به تروریسم است. محکوم است.»
«راجیندر خانا» معاون مشاور امنیت ملی هند، با بیان اینکه مذاکرات صلح در افغانستان باید با محوریت دولت قانونی این کشور به پیش برود؛ گفت که کشورهای دیگر باید در این مسیر نقش تسهیل کننده داشته باشند.
او از قاچاق مواد مخدر و تروریسم به عنوان تهدید مشترک همه کشورهای منطقه یاد کرد و افزود: «غلبه بر تهدیدات امنیتی موجود بدون همکاری مشترک و ایفای نقش فعال همه کشورهای منطقه امکان پذیر نیست.»
وی با اشاره به حضور گسترده و نگران کننده گروههای نیابتی تروریستی در افغانستان گفت: «برای پیش برد فرایند صلح پایدار نقش آفرینی طرفهایی که هدفی به غیر از ثبات و امنیت در افغانستان دارند جلوگیری شود.»
این مقام امنیتی هند از انتخابات و مراجعه به آراء عمومی به عنوان راهکاری تعیین کننده برای جلب مشارکت مجموعه گروههای افغانستانی در فرآیند صلح یاد کرد و افزود: «انتخابات ریاست جمهوری اخیر در افغانستان رخداد مهمی بود که امیدواریم نتایج آن زودتر اعلام شود.»
وی هرگونه مشارکت دولتهای خارجی در فرآیند صلح در افغانستان را نیازمند هماهنگی با دولت افعانستان دانست و تأکید کرد: «برای حراست از امنیت در افغانستان باید تقویت نیروهای دفاعی و امنیتی افغانستان در اولویت جامعه بین المللی قرار بگیرد.»
محمدعلی وطنزاده» در دومین کنفرانس گفتوگوی امنیت منطقهای در تهران، امنیت افغانستان را با امنیت کشورهای منطقه به ویژه همسایگان این کشور درهم تنیده دانست و گفت: باید با همکاری جمعی به بیش از 40 سال جنگ و ناامنی در افعانستان پایان داده شود.
وی با ابراز نگرانی از توسعه گروههای تروریستی در شمال افعانستان این رخداد را تهدیدی رو به افزایش برای امنیت آسیای مرکزی ذکر کرد و اظهار داشت: با توجه به گسترش و تثبیت حضور این گروهها در شمال این کشور احتمال شکلگیری حکومت مستقل از سوی گروههای تروریستی در این منطقه جدی است.
دبیر شورای امنیت ملی تاجیکستان ادامه داد: فقر و توسعهنیافتگی یکی از دلایل اصلی موفقیت گروههای تروریستی در سربازگیری از مردم منطقه و افزایش نفوذ آنها در ولایتهای شمالی افغانستان است.
دومین نشست گفتوگوی امنیت منطقهای صبح روز چهارشنبه با حضور دبیران و مشاوران امنیت ملی و مقامات عالی امنیتی کشورهای ایران، روسیه، چین، هند، افغانستان، تاجیکستان و ازبکستان آغاز شد.
دومین مجمع گفتوگوهای منطقهای بر موضوع افغانستان و مبارزه همه جانبه با اشکال مختلف تروریسم در این کشور تمرکز دارد.
نخستین نشست گفتوگوی امنیت منطقهای در مهر ماه سال گذشته و با حضور کشورهای ایران، روسیه، چین، هند و افغانستان با موضوع افزایش هماهنگی میان کشورهای منطقه در برابر تروریسم تکفیری برگزار شد.