دونالد ترامپ میگوید مذاکره با طالبان ‘منتفی است‘
- 9 سپتامبر 2019 – 18 شهریور 1398
حق نشر عکسGETTY IMAGESImage captionجنگ ۱۸ ساله افغانستان طولانی ترین مناقشه ای است که آمریکا در آن شرکت داشته
دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا گفته تا جایی که به او مربوط می شود گفتوگوها با طالبان منتفی است. او دو روز پیشتر برنامه دیدار با رهبران این گروه در آمریکا را لغو کرده بود.
او دوشنبه در گفتوگو با خبرنگاران اضافه کرد انجام چنین دیداری تصمیم او بود و لغو آن هم به تصمیم او انجام شد.
زلمی خلیلزاد، نماینده آمریکا در امور صلح افغانستان یک هفته پیش، بعد از آخرین دور مذاکره با طالبان در قطر از رسیدن به توافقی “در اصول” با طالبان خبر داد و گفت این توافقنامه برای اجرایی شدن نیازمند تایید آقای ترامپ است.
آقای ترامپ روز شنبه دیداری که قرار بود یکشنبه در استراحتگاه ریاست جمهوری در مریلند – کمپ دیوید – با رهبران طالبان و همچنین به طور جداگانه با اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان انجام دهد را لغو کرد.
گزارش هایی از وجود اختلاف در میان مقام های بلندپایه دولت آمریکا بر سر عقلانیت دعوت از طالبان به آمریکا در آستانه هجدهمین سالگرد حملات ۱۱ سپتامبر وجود داشته است.
تصمیم آقای ترامپ برای دعوت از طالبان به کمپ دیوید، همچنین با انتقاد جمهوری خواهان و دمکرات هایی روبرو شد که آن را پذیرایی از تروریست ها در خاک آمریکا می دانند.
آقای ترامپ در مورد لغو آن دیدار به خبرنگاران گفت: “تصمیم من این بود که دیداری داشته باشیم. فکر می کردم کمپ دیوید مناسب است. تنها دلیل لغو آن این بود که آنها یک سرباز ما را کشتند.”
او به حمله روز پنجشنبه در کابل از سوی طالبان اشاره داشت که باعث مرگ ۱۲ نفر از جمله یک سرباز آمریکایی شد. او شنبه هم همین علت را برای لغو دیدار با طالبان ذکر کرده بود.
او گفت که این طالبان فکر می کرد با این حمله در موقعیت بهتری قرار می گیرد اما آنها “با صدای روشن و بلند گفته اند احساس می کنند که اشتباه بزرگی مرتکب شدند.”
آقای ترامپ روز دوشنبه همچنین در توییتی نوشت: “ما در افغانستان نقش مامور پلیس را بازی کرده ایم و البته قرار نبود سربازان بزرگ ما که در جهان برترین هستند این نقش را بازی کنند. در چهار روز گذشته، ما در حال کوبیدن دشمن با شدتی بیش از هر زمان در ده سال گذشته بوده ایم!”
- واکنشها به لغو دیدار ترامپ با طالبان؛ غنی: اول پایان خشونتها بعد صلح؛ طالبان: آمریکا ضرر میکند
- لغو دیدار ترامپ با طالبان؛ اشرف غنی: صلح با طالبان زمانی صورت میگیرد که خشونتها متوقف شود
- عبدالله: فرصت برای صلح از دست رفت
- تایم: پومپئو نمی خواهد امضایش پای توافق با طالبان باشد
مذاکرات با طالبان که برای ده ماه در دوحه قطر در جریان بود شامل نمایندگان دولت افغانستان نمی شد چون طالبان آن را نامشروع می داند.
آقای ترامپ از مدت ها پیش قول داده است ۱۴ هزار سرباز آمریکایی مستقر در افغانستان را به کشور بازگرداند. آمریکا در مذاکرات با طالبان می خواست اطمینان حاصل کند خروج نیروهایش از افغانستان با بازگشت گروه های تروریستی همراه نخواهد بود.
مایک پومپئو وزیر خارجه آمریکا یک روز پیشتر گفت که نمایندگان آمریکا و طالبان طی ۹ دور مذاکره در دوحه قطر پیشرفت زیادی داشتند و این گروه موافقت کرده بود قطع دایمی روابط با القاعده را رسما اعلام کند.
به گفته او طالبان همچنین قول داده بود از خشونت ها بکاهد و برای اولین بار تعهد کرده بود فرآیند بحث درباره آشتی ملی را در شهر اسلو شروع کند.
طالبان در واکنش در بیانیه ای گفت این آمریکاست که از لغو مذاکرات صلح ضرر می کند. ذبیح الله مجاهد سخنگوی این گروه آمریکا را به عدم بلوغ و بی تجربگی متهم کرد و افزود که گروه او و دولت افغانستان برای شروع گفتگو در روز ۲۳ سپتامبر موافقت کرده بودند. ادعایی که دولت افغانستان تایید نکرده است.
صدیق صدیقی سخنگوی اقای غنی روز یکشنبه در کابل بار دیگر بر آرزوی دیرینه برای مذاکره مستقیم با این گروه تاکید کرد.
- احمد ضیا سراج سرپرست ریاست امنیت ملی افغانستان شد
- افغانستان پس از توافق طالبان با آمریکا؛ صلح پایدار یا جنگ داخلی؟
- کنگره آمریکا خواستار دریافت جزئیات توافق صلح با طالبان از خلیلزاد شد
- پایان دور نهم گفتوگوهای دوحه؛ ‘آمریکا در آستانه توافق با طالبان‘
رئیس جمهور افغانستان پیشتر گفته بود “صلح واقعی تنها زمانی با طالبان به دست میآید که آنان خشونتها را متوقف کرده و حاضر باشند با حکومت افغانستان مذاکره کنند.”
آقای پومپئو یکشنبه گفت که زلمی خلیلزاد که نمایندگان آمریکا در مذاکره با طالبان را به عهده داشت در حال بازگشت به کشور است و اظهار امیدواری کرد که طالبان رفتار خود را عوض کند.
وزیر خارجه آمریکا همچنین گفت امیدوار است این بن بست از طریق یک رشته گفتگو حل شود و طالبان برای دیدار با دولت افغانستان ابراز آمادگی کند.
براساس پیش نویس توافق با طالبان، آمریکا قصد داشت ۵۴۰۰ سرباز خود را ظریف ۲۰ هفته از این کشور خارج کند.
آقای پومپئو به ای بی سی گفت که آقای ترامپ و وزیر دفاع در آینده در مورد شمار مناسب نیروها تصمیم خواهند کرد.
لغو دیدار ترامپ با طالبان؛ اشرف غنی: صلح با طالبان زمانی صورت میگیرد که خشونتها متوقف شود
- 8 سپتامبر 2019 – 17 شهریور 1398
حق نشر عکسGETTY IMAGESImage captionدونالد ترامپ رئیس جمهور افغانستان و اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان – عکس از آرشیو
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا میگوید دیدار با رهبران طالبان و رئیسجمهوری افغانستان در کمپ دیوید در آمریکا را لغو و گفتگوهای صلح میان آمریکا و طالبان را متوقف کرده است.
همزمان، اشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان نیز در واکنش به لغو این دیدار در بیانیهای اعلام کرد: “صلح واقعی تنها زمانی با طالبان به دست میآید که آنان خشونتها را متوقف کرده و حاضر باشند با حکومت افغانستان مذاکره کنند.”
ارگ ریاست جمهوری افغانستان با انتشار اعلامیهای در این مورد گفت: “مردم و دولت افغانستان خواستار صلح پایدار و با عزت بوده و به تمام تلاشها به هدف رسیدن به صلح متعهد است اما، مانع اصلی در پروسه جاری صلح، ادامه خشونتها و جنگ جاری طالبان علیه افغانها میباشد. ما همواره تاکید کردهایم که صلح واقعی زمانی تامین شده میتواند که طالبان کشتن افغانها را متوقف سازند، آتش بس را بپذیرند و به گفتگوهای رو در رو، با دولت افغانستان حاضر شوند”.
حق نشر عکسREUTERSImage captionدونالد ترامپ گفته قرار بوده فردا، یکشنبه، با رهبران طالبان در واشنگتن دیدار کند
آقای ترامپ عصر شنبه، هفتم سپتامبر در چند توییت متوالی گفت که قرار بوده فردا (یکشنبه) با رهبران طالبان و رئیسجمهوری افغانستان به طور جداگانه، در کمپ دیوید دیدار کند اما تصمیم به لغو این اجلاس گرفته است. آقای ترامپ گفته دیدار با رهبران طالبان قرار بوده مخفیانه صورت بگیرد.
او گفته علاوه بر لغو این دیدار دستور به توقف گفتگوها میان آمریکا و طالبان داده چرا که این گروه پذیرفته مسئول حملهای در کابل بوده که به کشته شدن ۱۲ نفر از جمله یک سرباز آمریکایی هم انجامیده است.
رئیس جمهوری آمریکا نوشته است:”چه نوع افرادی فقط برای تقویت موضع چانهزنی شان این همه آدم را میکشد؟ ]طالبان [ با این کار فقط این روند را بدتر کردند! اگر آنها حاضر به آتشبس در جریان این گفتوگوهای بسیار مهم صلح نشدند و حتا خواستند دوازده فرد بیگناه را بکشند، پس احتمالا توانایی مذاکره برای یک توافق هدفمند را هم ندارند. چند دهه دیگر میخواهند بجنگند؟”
کپیرایت تصویر @realDonaldTrump@REALDONALDTRUMP
در ادامه این اعلامیه ارگ آمده است که “دولت افغانستان از تلاشهای صادقانه متحدین خویش ستایش میکند و متعهد است که در آینده با ایالات متحده آمریکا و متحدین دیگر برای تامین صلح دائمی و باعزت، مشترکا کار کند.”
بگذر از پست فیسبوک شماره از ARG – ارگ
پایان پست فیسبوک شماره از ARG – ارگ
منابعی از دفتر سیاسی طالبان در قطر به بیبیسی گفتهاند که قرار است نمایندگان این گروه امروز نشست فوری و داخلی برگزار کرده و روی تصمیم رئیس جمهوری آمریکا بحث کنند.
این در حالی است که زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه آمریکا برای گفتگو با طالبان، روز دوشنبه گذشته اعلام کرده بود که توافق با طالبان در اصول نهایی شده و تنها به تایید دونالد ترامپ نیاز دارد.
بخش اصلی این توافق خروج ۵۴۰۰ نیروی آمریکایی ظرف ۲۰ هفته از افغانستان بود. آمریکا هم اکنون حدود ۱۴ هزار نیرو در خاک افغانستان دارد.
در برابر، طالبان هم متعهد شده بود که اجازه ندهد شبه نظامیان و گروههای جهادی از خاک افغانستان برای حمله به آمریکا و منافع این کشور استفاده کنند.
حملهای که آقای ترامپ با استناد به آن خشمگین شده روز پنجشنبه، پنجم سپتامبر، در کابل روی داد و طی آن انفجار یک خودرو بمبگذاری شده در پایتخت افغانستان به مرگ ۱۲ نفر انجامید که آقای ترامپ میگوید یک سرباز آمریکایی هم در میان آنها بوده است.
بیش از ۳۵۰۰ نفر از نیروهای ائتلاف جهانی به سرکردگی آمریکا در افغانستان طی ۱۸ سال گذشته و از زمان حمله به این کشور در سال ۲۰۰۱ کشته شده اند که ۲۳۰۰ نفر از آنها نیروهای آمریکایی بودهاند.
حق نشر عکسGETTY IMAGESImage captionزلمی خلیزاد، نماینده آمریکا در امور صلح افغانستان
در چند روز گذشته هم مقام های ارشد آمریکایی از جمله مارک اسپر، وزیر دفاع و مایک پومپئو، وزیرخارجه از نارضایتی خود نسبت به توافق اصولی میان هیات مذاکره کننده تحت رهبری زلمی خلیلزاد و طالبان سخن گفته بودند.
چند روز پیش مجله تایم در گزارشی اختصاصی و به نقل از منابع مطلع در آمریکا، اروپا و افغانستان از عدم تمایل مایک پومپئو، وزیر امورخارجه ایالات متحده به امضای توافق صلح با طالبان خبر داده بود.
به نوشته تایم، خطر بالای به هم خوردن این توافق نامه وعدم پایبندی طالبان به آن از جمله علتهای بیعلاقگی آقای پومپئو به امضای آن است.
- تایم: پومپئو نمی خواهد امضایش پای توافق با طالبان باشد
- مارک اسپر: حاضر نیستیم به هر معاملهای با طالبان تن بدهیم
- کنگره آمریکا خواستار دریافت جزئیات توافق صلح با طالبان از خلیلزاد شد
مارک اسپر، وزیر دفاع آمریکا گفته روز گذشته گفته بود با آنکه کشورش تلاش دارد به یک توافق سیاسی با گروه طالبان دست یابد ولی این تلاشها به این معنی نیست که آمریکا به “هرنوع معامله” با طالبان تن دهد.
آقای اسپر در نشست خبری با همتای فرانسویاش در پاریس گفت: “نظر ایالات متحده آمریکا این است که بهترین راه پیشرو، توافق سیاسی است و ما با حوصلهمندی همین راه را پیگیری میکنیم، اما به معنی این نیست که به هرنوع معاملهای تن بدهیم.
در همین حال کنگره آمریکا طی چند روز گذشته با ابراز نگرانی، از زلمی خلیلزاد، نماینده ویژه آمریکا خواسته تا با حضور در جلسه علنی کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان، در مورد توافق صلح این کشور با گروه طالبان جزئیات ارائه کند.
حق نشر عکس@REALDONALDTRUMPImage captionرشتهتوییت ترامپ درباره توقف گفتوگوهای صلح با طالبان
روز گذشته، جمعه ششم سپتامبر، هم بیبیسی فارسی گزارش کرد که سفر اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان به آمریکا که قرار بودامروز، شنبه، انجام شود، به تعویق افتاده است.
پیش ازاین منابعی دولت افغانستان به بیبیسی گفته بودند که آقای غنی همراه با یک هیات ۱۳ نفره روز شنبه عازم آمریکا میشود تا با دونالد ترامپ، رئیس جمهوری این کشور دیدار کند.
این احتمالا همان دیداری است که آقای ترامپ می گوید قرار بوده فردا، یکشنبه، در کمپ دیوید، تفرجگاه اختصاصی رئیس جمهوری آمریکا در نزدیکی واشنگتن، برگزار شود.
اخبار مرتبط
- سفر اشرف غنی به واشنگتن ‘به تعویق افتاده است‘
- خلیلزاد: حمایت آمریکا از نیروهای افغان بعد از هر توافقی با طالبان ادامه خواهد داشت
- خلیلزاد: با طالبان به توافق کلی رسیدیم؛ غنی از طالبان خواست مذاکرات جدی را آغاز کنند
با توجه به لغو سفر آقای غنی به واشنگتن که روز جمعه علنی شد معلوم نیست که آیا رهبران طالبان که با زلمی خلیلزاد طی چند ماه گذشته در دوحه قطر دیدار میکردند وارد واشنگتن شدهاند یا خیر.
اگر چه آقای ترامپ در توییتر گفته اعتراف طالبان به مسئولیت کشته شدن سرباز آمریکایی در کابل او را به لغو گفتگوها واداشته اما معلوم نیست که آیا میان لغو سفر اشرف غنی به واشنگتن و تصمیم امروز آقای ترامپ رابطهای وجود داشته و یا این که دو رهبر پیش از توییتهای امروز هم درباره تصمیم آقای ترامپ رایزنی کرده بودند یا خیر.
توییتهای ترامپ سرنوشت طالبان و غنی را چگونه رقم میزند؟
ضیا شهریاربیبیسی
- 2
- Image captionدونالد ترامپ رهبران طالبان و اشرف غنی را به کمپ دیوید دعوت کرده بود اما بعدا آن را لغو کرد
پس از توییتهای اخیر دونالد ترامپ در مورد لغو مذاکره صلح آمریکا با گروه طالبان فضای سیاسی افغانستان وارد مرحله جدیدی از خوشبینی و ترس از تشدید خشونتهای تازه طالبان شده است.
قرار بود تا حالا توافقنامه آمریکا و طالبان که در ۱۱ ماه گذشته در نتیجه ده دور مذاکرات نفسگیر میان زلمی خلیلزاد و هیات دفتر سیاسی طالبان در قطر نهایی شده بود، امضا شده باشد.
قرار بود جدول زمانی ۱۶ ماهه، چارچوب خروج کامل نیروهای آمریکایی از افغانستان و پایان طولانیترین جنگ تاریخ ایالات متحده را رقم بزند.
قرار بود در پایان ماه سپتامبر، اسلو پایتخت ناروی (نروژ) میزبان گفتگوهای حیاتی موسوم به مذاکرات “بینالافغانی” میان سران سیاسی افغانستان تحت کنترل دولت و گروه طالبان باشد.
اما رشته توییتهای غیرمنتظره شنبه شب گذشته رئیس جمهوری آمریکا گویا تقدیر افغانستان را یکباره دگرگون ساخت و تحلیلگران و سیاستگذاران را از واشنگتن تا کابل دچار شوک کرد.
آقای ترامپ در آخرین لحظات اعلام کرد که دیدارش را با رهبران گروه طالبان و اشرف غنی، رئیس جمهوری افغانستان در کمپ دیوید، تفریحگاه تابستانی رئیس جمهوری آمریکا که قرار بود در این هفته ( هفته ای که یازدهم سپتامبر یکی از روزهای آن است) در آن توافقنامه آمریکا و طالبان طی مراسمی ویژه امضا شود، لغو کرد.
او گفت به دلیل اینکه طالبان در جریان مذاکرات مهم از خشونت به عنوان اهرم فشار استفاده کردند، مذاکره با آنها را متوقف کرده است.
حق نشر عکسUS MILITARYImage captionآقای ترامپ گفت که کشته شدن الس بریتو اورتز، گروهبان یکم (عسکر) ارتش آمریکا در حمله انتحاری طالبان در کابل موجب توقف مذاکرات با این گروه شد
آقای ترامپ مشخصا به حمله انتحاری خونین پنجشنبه گذشته (۵ سپتامبر) در مکروریان کابل اشاره کرد که در آن الس بریتو اورتز، گروهبان یکم ارتش آمریکا و ۱۱ شهروند افغانستان کشته شدند و گروه طالبان بلافاصله مسئولیت آن را به عهده گرفت.
رسانههای آمریکایی اصلیترین دلیل تصمیم آقای ترامپ را اختلاف داخلی در شورای امنیت ملی این کشور و اختلاف میان مایک پمپئو و جان بولتون و مخالفت چهرههای قدرتمند جمهوریخواه و نظامی آمریکا عنوان کردهاند.
آقای بولتون مشخصا از دونالد ترامپ خواسته بود که از دعوت طالبان به کمپ دیوید خودداری کند.
بلندپروازیهای طالبان
مایکل سمپل، پژوهشگر مسایل افغانستان در دانشگاه بلفاست میگوید مذاکرهکنندگان طالبان در قطر از روند مذاکرات انتظار بسیار بلندپروازانه داشتند و رویکرد کاملا برد-باخت را دراین روند دنبال کردند که نتیجه آن پیشنویس توافقنامه بود که دفاع از آن برای زلمی خلیلزاد چه در کابل و چه در واشنگتن دشوار شده بود.
آقای سمپل که جزو اولین کسانی است که گفتگوهای پنهانی با طالبان را در سال ۲۰۰۸ پیش میبرد و دولت حامد کرزی او را اخراج کرد، میگوید در روزهای پیش از توییت آقای ترامپ، افراد طالبان در افغانستان و پاکستان به او گفته بودند که این توافق “چنان به نفع طالبان است که حتی باور کردنش، برای آنها دشوار است. این توافق در حقیقت تضمینی برای برقراری دوباره امارت اسلامی طالبان است.”
Image captionمایکل سمپل، استاد دانشگاه بلفاست جز اولین کسانی بود که گفتگوهای پنهانی با طالبان را در سال ۲۰۰۸ پیش برد و دولت حامد کرزی او را اخراج کرد
آقای سمپل میافزاید “طالبان مصلحتگرا” به او گفتهاند که اشتباه استراتژیک ما این بود که بیش از حد روی طرح خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان متمرکز شدیم، در حالی که این طرح در هر صورت عملی میشد و نباید دولت افغانستان را نادیده میگرفتیم.
اما وحید مژده، تحلیلگر مسایل طالبان میگوید تصمیم دونالد ترامپ چندان غیرمنتظره نبود و با توجه به “خصوصیات روانی” ترامپ، او در سیاست خارجی از مذاکرات به عنوان وسیله استفاده کرده که به تنش بیشتر انجامیده. مثالهای خروج از توافق هستهای با ایران، شکست مذاکرات کره شمالی و جنگ تجاری با چین، نشاندهنده این موضوع است که آقای ترامپ علاقه به حل معضلات بینالمللی ندارد.
آقای مژده میافزاید دراین مورد به طالبان قبلا هشدار داده شده بود و نمایندگان این گروه “قدمهای محتاطانه” برداشتند؛ به همین دلیل هم مذاکرات به درازا کشید.
عتیقالله بریالی، معاون پیشین وزارت دفاع افغانستان میگوید خبر دعوت نمایندگان طالبان به کمپ دیوید برایش تکاندهنده بود و اگر این اتفاق میافتاد بزرگترین پیروزی نصیب طالبان میشد.
آقای بریالی میگوید توافق در کمپ دیوید به گروه طالبان مشروعیت برگشت ناپذیر میداد و رهبران آنها را در مقام چهرههای تاریخی همچون ژنرال هو شی مین، رهبر نیروهای ویتنام شمالی و مهاتما گاندی قرار میداد.
او میافزاید در نبود نمایندگی از دولت و مردم افغانستان، نتیجه مذاکرات آمریکا با طالبان چیزی جز فاجعه برای این کشور به دنبال نداشت.
به گفته عتیقالله بریالی، برخلاف ادعای طالبان، این کاخ سفید بوده که در آخرین لحظات زیر فشارهای داخلی متوجه شده دعوت نمایندگان طالبان به کمپ دیوید عملکرد معقولی نیست و موجب خشم حلقات نظامی و سیاسی در آمریکا میشود.
حق نشر عکسGETTY IMAGESImage captionعتیقالله بریالی، معاون پیشین وزارت دفاع افغانستان میگوید خبر دعوت نمایندگان طالبان به کمپ دیوید برایش تکاندهنده بود
عمر صمد، سفیر پیشین افغانستان در فرانسه و پژوهشگر ارشد در شورای آتلانتیک میگوید در خلال چند ماه اخیر گروههای فشار در داخل آمریکا فعال شدند تا جلو توافق آمریکا با طالبان را بگیرند.
آقای صمد میگوید این گروهها شامل دستههای ایدئولوژیک، حزبی و نهادهای داخلی دستگاه سیاست خارجی و شورای امنیت ملی آمریکا هستند و حتی ارگ ریاست جمهوری افغانستان نیز برای اثر گذاشتن بر روی تصمیم آقای ترامپ تلاشهای گسترده کرد.
او میافزاید که ماهیت سری بودن مذاکرات از سوی زلمی خلیلزاد نیز به این روند صدمه زد و بدگمانیهای زیادی را میان مقامات کابل و نیز منتقدان طرح در واشنگتن به وجود آورد.
کپیرایت تصویر @realDonaldTrump@REALDONALDTRUMP
چه خواهد شد؟
مایکل سمپل میگوید موضوعی که از مذاکرات یک سال گذشته روشن شد این است که آمریکا نشان داد که قصد دارد نیروهای خود را از افغانستان خارج کند با وجود این تصمیم، آمریکا نمیخواهد خروج نیروهایش از افغانستان این کشور را به ورطه جنگ داخلی سقوط دهد.
به گفته او همه موافقند که خروج نیروهای آمریکایی باید مسئولانه صورت بگیرد و بهتر است آمریکا این بار طرح خروج نیروهایش را با دولت افغانستان مورد مذاکره قرار دهد. گروه طالبان هم بهتر است در دور بعدی مذاکرات برخورد واقعبینانهتر داشته باشند و از رویکرد برد-باخت در مذاکرات دست بکشند.
اما وحید مژده میگوید این تصمیم آمریکا جناج تندرو گروه طالبان را تقویت میکند. این جناح پیوسته تاکید داشته آمریکا قابل اعتماد نیست و باید “نیروهای اشغالگر” را با زور از افغانستان بیرون کرد.
حق نشر عکسGETTY IMAGESImage captionعمر صمد، سفیر پیشین افغانستان در فرانسه میگوید ماهیت سری بودن مذاکرات از سوی زلمی خلیلزاد به این روند صدمه زد
به گفته او مخالفان مذاکره با آمریکا در داخل طالبان استدلال میکنند که اگر آمریکا قصد مذاکره جدی با این گروه را داشت، ملا اختر منصور رهبرشان را در ۲۰۱۵ نمیکشت.
وحید مژده میگوید ملا منصور کسی بود که حتی به نمایندگان طالبان اجازه داد با دولت افغانستان رو در رو مذاکره کنند.
آقای مژده معتقد است که اگر آمریکا بخواهد مذاکرات را از سر بگیرد، طالبان تنها حاضرند همین توافقنامه را که با زلمی خلیلزاد نهایی کردهاند، امضا کنند.
عتیقالله بریالی میگوید بزرگترین درس یکسال گذشته این است که طالبان باید با مردم افغانستان صلح کنند. به گفته او این روند نشان داد که مذاکره در پایتختهای خارجی برای تعیین سرنوشت مردم افغانستان در غیاب آنها محکوم به شکست است.
آقای بریالی میگوید حتی سناریوی خروج نیروهای آمریکایی بدون توافق با طالبان خطر کمتری را نسبت به آنچه در قطر در جریان بود، متوجه افغانستان میکند.
با این وجود آقای بریالی معتقد است با درنظر داشت اینکه دونالد ترامپ به کاهش نیروهایش تا پیش از انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ آمریکا نیاز دارد، احتمالا طالبان عجلهای برای بازگشت به مذاکرات ندارند.
حق نشر عکسMUJHDAImage captionوحید مژده میگوید تصمیم آمریکا جناج تندرو گروه طالبان را تقویت میکند، جناحی که پیوسته تاکید داشته آمریکا قابل اعتماد نیست و باید “نیروهای اشغالگر” را با زور از افغانستان بیرون کرد
سرنوشت خلیلزاد
عمر صمد میگوید هرچند هنوز مشخص نیست با توقف مذاکرات با گروه طالبان سرنوشت زلمی خلیلزاد به عنوان نماینده ویژه آمریکا برای صلح این کشور چه خواهد شد، اما سه امکان دراین مورد متصور است.
اول اینکه آقای خلیلزاد کنارهگیری کند و مذاکرات صلح به صورت کامل متوقف شود، دوم اینکه ماموریت آقای خلیلزاد موقتا تعلیق شود و سوم این که در عوض آقای خلیلزاد فرد دیگری معرفی شود و مذاکرات با شکل متفاوت از سرگرفته شود.
انتخابات ریاست جمهوری حتمی شد؟
تا پیش از توییت آقای ترامپ برگزاری انتخابات ریاست جمهوری افغانستان که برای ۲۸ سپتامبر برنامهریزی شده، در هالهای از ابهام قرار گرفته بود. به صورت فزاینده گمان برده میشد که توافق آمریکا و طالبان برگزاری انتخابات را برای مدت نامعلوم به تعویق میاندازد.
حالا تحلیلگران تقریبا توافق نظر دارند که برگزاری انتخابات ریاست جمهوری تنها گزینه پیشرو برای افغانستان است. ولی گروه طالبان گفتهاند از تمام توان خود برای جلوگیری از برگزاری آن استفاده میکند.
آقای بریالی میگوید برگزاری انتخابات با چالشهای بزرگ روبرو است و مهمترین چالش آن است که آیا پاکستان مثل گذشته در کنار آمریکا و متحدان غربی افغانستان از برگزاری انتخابات حمایت خواهد کرد یا نه.
پاکستان نقش کلیدی در میانجیگری مذاکرات میان آمریکا و طالبان ایفا کرد و با برهم خوردن این مذاکرات این نگرانی وجود دارد که دست طالبان را در مختل کردن انتخابات ریاست جمهوری افغانستان بازتر بگذارد.
حق نشر عکسGETTY IMAGESImage captionگفته میشود اختلافات مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا و جان بولتون مشاور پیشین امنیت ملی این کشور موجب شد ترامپ تصمیم به توقف مذاکرات با طالبان بگیرد