دور نهم نشست طالبان و آمریکا؛ ادامه بحث بر سر ترکیب هیأت مذاکرهکننده افغانستان

دور نهم نشست طالبان و آمریکا در شهر دوحه، پایتخت قطر همچنان ادامه دارد. این نشست برای چهار روز ادامه دارد. گفته میشود که اکنون بحث بر سر ترکیب هیأت افغانستان در نشست”بین الافغانی” است.
حسیب عمار، خبرنگار بیبیسی که برای پوشش این نشست به دوحه رفته میگوید که ترکیب اعضای هیأت مذاکرهکننده افغانستان با طالبان در مذاکرات آینده “بینالافغانی” هنوز محل بحث است.
به گفته خبرنگار بیبیسی مذاکره میان دو طرف تا ساعاتی پس از نیمه شب گذشته ادامه داشت. آنچه بیشتر توجه خبرنگاران را جلب کرده، حضور کمسابقه افسران “پلنگی پوش” آمریکایی در ساحه (محل) مجلل دیپلماتیک در دوحه بود. روز پنجشنبه که دور نهم گفتوگوها بین نمایندگان آمریکا و طالبان از سرگرفته شد، ژنرال اسکات میلر، فرمانده نیروهای حمایت قاطع درافغانستان، نیز دراین محل حضور داشت.
بر اساس گزارشها به نظر میرسد مذاکرات به مرحله سرنوشتساز رسیده و نمایندگان واشنگتن و طالبان به توافق نزدیک شدهاند.
- خلیلزاد و سخنگوی طالبان: درباره ‘دولت موقت’ در مذاکرات صحبت نشده
- دور هشتم مذاکرات میان نمایندگان آمریکا و گروه طالبان آغاز شد
- خلیلزاد در واکنش به اظهارات طالبان: پیامد هر روند صلحی زمینگذاشتن سلاح است
- ‘خروج آمریکا از افغانستان و مذاکره مستقیم با دولت محور گفتوگوها با طالبان در قطر است’
تعیین زمان خروج نیروهای خارجی از افغانستان و تعهد طالبان به اینکه اجازه نخواهند داد، گروههای افراطی از خاک افغانستان علیه آمریکا و متحدانش استفاده کنند، محور مذاکرات نمایندگان دو طرف در ماههای گذشته بوده است.

خبرنگار بیبیسی در صحبتهای که با منابع طرفین داشته میگوید که چنین به نظر میرسد که توافق بر سر این دو موضوع نهایی شدهاست و مذاکره کنندهها روی موضوعات دیگر وارد بحث شدهاند.
یک منبع طالبان نیز به خبرنگار بی بی سی گفته که شب گذشته گفتوگو بر سر این بود که چه افرادی در مذاکرات “بینالافغانی” از طرف افغانستان پشت میز مذاکره با طالبان بنشینند.
چند هفته پیش مقامهای حکومت افغانستان گفتند که اعضای هیأت مذاکره کننده تعیین شدهاست، اما نام آنان اعلام نشده است. حالا به نظر میرسد که ترکیب این هیأت، اگر عملا تشکیل شده باشد، هنوز محل اجماع نیست.
تاکنون طالبان حاضر به گفتگوی رو در رو با نمایندگان دولت افغانستان نشده است و گفتگوی مستقیم با دولت افغانستان را به مثابه اعتراف و مشروعیت بخشیدن به حکومتی میدانند که ۱۸ سال است علیه آن میجنگند.
ناظران معتقدند که مذاکرات “بین الافغانی” نفسگیر، دشوار و طولانی خواهد بود و شاید وقت بیشتر از مذاکرات طالبان و آمریکا را، که نزدیک به ده ماه است دوام دارد، در برگیرد. در این مذاکرات است که افغانها باید بر سر آتشبس دایمی توافق کنند.
نوع نظام سیاسی آینده فغانستان، ادغام مجدد جنگجویان طالبان به جامعه، عدالت انتقالی و حقوقزنان، از دیگر موضوعات اصلیاست که باید در مذاکرات “بینالافغانی” بر سر آن بحث و توافق شود.