حملات به بیمارستانها در افغانستان؛ یک صد مرکز بهداشتی بستهشدهاند

سازمان جهانی بهداشت از افزایش حملات مستقیم به مراکز صحی/بهداشتی در افغانستان ابراز نگرانی کرده است.
آمار اعلام شده از سوی این سازمان نشان میدهد که تنها در چهار ماه نخست سال جاری میلادی ۱۱۴ حمله به مراکز بهداشتی افغانستان ثبت شده است.
گفته شده که در نتیجه این حملات سه مرکز کاملا تخریب و ۹۹ مرکز بسته شدهاند. در این مدت همچنین به ۱۲ مرکز آسیب رسیده است.
سازمان جهانی بهداشت همچنین گفته که در نتیجه این حملات یازده کارمند خدمات صحی کشته و ده نفر از آنها زخمی و هفت نفر دیگر ربوده شدهاند.
این حملات در ۳۸ ولسوالی در شانزده ولایت افغانستان صورت گرفته که بیشتر در جنوب، شرق و غرب افغانستان موقعیت دارند.
در گزارش این سازمان مشخص نشده که مسئول این حملات چه گروههایی بودهاند.
- تولید ناخالص داخلی افغانستان نزدیک یک میلیارد دلار کاهش یافت
- تلفات غیرنظامیان در افغانستان ۱۹ درصد افزایش یافته است
- ‘نیروهای طرفدار دولت عامل بیشترین کشتههای غیرنظامی در ۲۰۱۹ بودند’

در گزارش ربعوار دفتر نمایندگی سازمان ملل در افغانستان (یوناما) نیز آمده بود که در سه ماه نخست سال جاری میلادی در ۲۶ مورد حمله ثبت شده، بخش صحت این کشور را متاثر ساخته است.
از مجموع حملات صورت گرفته در گزارش سازمان ملل مسئولیت هفده مورد آن به طالبان، هفت مورد به نیروهای دولتی و یک مورد به گروهی نامشخص و یک مورد مشترکا به نیروهای دولتی و طالبان نسبت داده شده است.
در این گزارش همچنین از بسته شدن ۸۸ مرکز بهداشتی خبر داده شده بود.
اداره مرکزی آمار(احصائیه) افغانستان نیز در تازهترین گزارش از آمار اقتصادی افغانستان که در ماه حوت/اسفند ۱۳۹۷ منتشر شد از کاهش شمار مراکز بهداشتی در این کشور خبر داده بود.
در این گزارش شمار مراکز بهداشت این کشور ۲۴۰۸ ذکر شد، در حالی که در سال ۱۳۹۶ تعداد این مراکز ۲۴۲۴ گزارش شده بود، یعنی حدود یک درصد از مراکز بهداشت بسته شدند.
بر اساس این گزارش همچنین، برای هر ده هزار نفر در افغانستان پنج بستر در بیمارستان و ۳ پزشک وجود دارد. طبق استاندارد جهانی، به ازای هر هزار نفر باید ۳٫۵ پزشک وجود داشته باشد. جمعیت افغانستان نیز در این گزارش ۳۱.۶ میلیون نفر اعلام شده بود.
سازمان ملل و نهادهای مدافع حقوق بشری بارها از طرفین درگیر در جنگ افغانستان خواستهاند، اماکن غیرنظامی و افراد غیرنظامی را هدف قرار ندهند اما هنوز هم این موضوع یکی از نگرانیهای عمده در این کشور است.