اعضای جدید کمیسیونهای انتخاباتی افغانستان انتخاب شدند

روند گزینش اعضای کمیسیونهای انتخاباتی افغانستان امروز (۱۰حوت/اسفند) در ارگ ریاست جمهوری برگزار شد و ساعتی پیش به پایان رسید.
از بامداد امروز ۱۷ نامزد انتخابات ریاست جمهوری افغانستان از جمله اشرف غنی، رئیس جمهوری و عبدالله عبدالله، رئیس اجرایی این کشور به ۸۱ تن از نامزدان عضویت در کمیسیونهای انتخاباتی رای دادند.
سید عصمتالله مل، مولانا محمد عبدالله، محمد قاسم الیاسی، اورنگ زیب، مسافر قوقندی، حوا علم نورستانی، حبیبالرحمان ننگ، محمد یونس طغرا، چمنشاه اعتمادی، محمد ذاکر ذکی، محمد حنیف دانشیار، گیتی، زهره بیان شینواری و سید قطبالدین رویدار، سید قطب الدین رویدار، نجیب الله کامهوال و مولوی دین محمد عظیمی ۱۶ نفری هستند که بیشترین آرا نامزدان انتخابات ریاست جمهوری را به دست آوردند.
ازاین میان، رئیس جمهوری هفت تن آنها را به عنوان اعضای کمیسیون مستقل انتخابات، پنج تنشان را به عنوان اعضای کمسیون رسیدگی به شکایتهای انتخاباتی و دو تن دیگر را به عنوان روسای دبیرخانههای هردو کمیسیون انتخاب میکند.
هارون چخانسوری، سخنگوی رئیس جمهوری افغانستان گفت که آقای غنی تا ۴۸ ساعت آینده طی فرمانی اعضای جدید کمیسیونهای انتخاباتی را تعیین خواهد کرد.
انتخاب اعضای جدید این کمیسیونها دو هفته پس از توشیح قانون انتخابات از سوی رئیس جمهوری این کشور و برکناری اعضای پیشین کمیسیونهای انتخاباتی انجام میشود.
قانون جدید حدود چهار ماه پس از انتخابات جنجالی پارلمانی توشیح شد.
- اعضای برکنار شده کمیسیونهای انتخابات افغانستان ممنوع الخروج شدند
- ‘برخی نامزدهای انتخابات افغانستان در تلاش خرید رای هستند’
- راهیابی ۸۰ نماینده به مجلس نمایندگان افغانستان قطعی شد

در این انتخابات که هنوز نتایج نهایی آن اعلام نشده است، مشکلات از جمله تقلب، بینظمیها و جرایم انتخاباتی نسبتا زیادی رخ داد که انتقاد گستردهای را در پی داشته است.
در قانون تازه انتخابات، بیش از ۲۰ ماده از قانون قبلی تغییر کرده و تعدیل شده است. براساس این قانون مهمترین تعدیلات نحوه انتخاب اعضای کمیسیون است.
در ماده سیزدهم این قانون درباره نحوه انتخاب اعضای کمیسیونها آمده که هر حزب سیاسی ثبت شده در وزارت عدلیه/دادگستری یک نامزد و همچنین، نهادهای جامعه مدنی مرتبط به انتخابات فهرست پانزده تن اشخاص واجد شرایط را معرفی کنند که حداقل پنج تن آنان زن باشند.
احزاب سیاسی ۶۹ نفر و نهادهای جامعه مدنی ۱۵ نفر از اعضای خود را به عنوان نامزد برای عضویت در کمیسیونهای انتخاباتی افغانستان معرفی کردند.
موضوع مهم دیگر در قانون جدید، برگزاری تمام-الکترونیک روند انتخابات است. در قانون تازه تصریح شده است که چهار مرحله روند انتخابات از جمله ثبتنام رایدهندگان و رایدهی باید با سیستم الکترونیک و فنآوری بیومتریک برگزار شود.
یوسف رشید، رئیس فیفا یا بنیاد انتخابات عادلانه و آزاد افغانستان جریان رایگیری امروز برای گزینش اعضای کمیسیونهای انتخاباتی و کمیته اجراکننده این پروسه را غیرحرفهای خواند.
آقای رشید به بیبیسی گفت که چند تن دیگر هم آرای مساوی با برخی از انتخابشدهها بدست آوردند اما انتخاب نشدند که این موضوع میتواند اختلافاتی را در میان نامزدان انتخابات ریاست جمهوری دامن بزند.
دوازده عضو قبلی کمیسیونهای انتخابات و شکایات انتخاباتی به شمول روسای آنها، ممنوع الخروج شدهاند.
دادستانی کل افغانستان اعلام کرد که این اقدام با هدف بررسی اتهامهای مطرح شده علیه آنها از جمله سوء استفاده از صلاحیتهای وظیفهای گرفته شده است.